De cateva saptamani se tot discuta Legea darii in Plata, pentru multi necunoscatori ai fenomenului "o prostie" pentru altii salvarea mult asteptata, eliberarea de sub sclavia bancilor comerciale supravegheate de BNR.
Conform spuselor, ARB ( Asociatia Romana a Bancilor ) si prin portavocea BNR ( desi BNR-ul ar trebui sa reglementeze piata financiar- bancara nu sa apere bancile comerciale) sustin ca votarea legii va bloca programul Prima Casa si va mari avansul creditelor ipotecare.
Asa si... ar replica eu, dar pentru ca lumea sa inteleaga ca treaba nu e chiar asa de groasa, am sa detaliez un pic aceasta manipulare folosita de banci si de BNR pentru a speria tineretul dornic de sclavie ( de case pe credit )
Un scurt istoric, programul Prima Casa a luat fiinta la presiuniea patronatelor bancare asupra guvernului de a debloca, chipurile piata imobiliara si piata creditului ipotecar. Nimic mai adevarat, dar asta nu se traduce intr-un ajutor oferit tinerilor dornici de locuinte.
In primul rand acel dezvoltator care a ramas blocat a fost finantat de o banca X, si pentru ca nu mai putea rambursa creditele exorbitante primite pentru a contrui un bloc, risca sa intre in insolventa/faliment si sa creeze un mare prejudiciu bancilor comerciale. Pentru a nu se creea acest prejudiciu, PBR( Patronatele Bancare Romane) impreuna cu trompeta lor BNR-ul, au facut lobby pentru a se demara acest program chipurile de a ajuta tinerii sa-si cumpere locuinte.
Pentru ca sa fie treaba treaba baietii destepti au angajat si statul ca si garantie sa fie siguri ca nu vor iesii in pierdere prin FNG ( Fondul National de Garantare ).
Deci practic banca X cu o finantare a unui ansamblu de locuinte pentru Y ramanea cu o teapa, dar in urama programului nu facea decat sa transforme teapa in profit si unul chiar frumos la modul, ca apartamentele erau vandute isi recuperau banii imprumutati dezvoltatorului, riscul devenea mult mai mic, posibil ca nici un nou proprietar sa nu achizitioneze credit de la banca finantatoare si totul era roz si frumos, ba mai mult in cazul in care erau cumparatori doritori de credite de la banca finantatoare a proiectului, acestia incasau dobanda pe o perioada mare de timp si mai mult, riscul era mult mai mic, putand executa imediat 1-2 -3 apartamente finantare pe persoana fizica.
Afacere nu gluma.
Acum acelasi patronat si aceeasi trompeta manipuleaza populatia prin articole de preza de toata jena ca vor creste avansul la credite ca tinerii nu isi mai pot lua case, credite, insa nici unul nu aminteste de povara pe care o poarta unii clienti care s-au imprumutat la banci si carora li s-a executat imobilul adus in garantie si sunt in continuare datori bancii.
Legea nu face decat sa reglementeze aceasta pocara. Nu mai poti plati dai casa bancii si esti liber sa iti continui viata sa pornesti de la zero pe un alt drum.
Nu mai amintesc de combinatiile samsarilor si executoriilor judecatoresti ca stie toata lumea cum se fac licitatiile de executare si atribuire a imobilelor.
Da asa probabil ca avansul va creste, probabil ca banciile vor fi mai atente cu creditele, dar asta nu pentru mult timp, vor avea nevoie sa plaseze banii, iar daca creditele vor fii mai greu accesibile si pretul apartamentelor va scadea, deci... un avantaj pentru cumparator.
Dupa toate aspectele mentionate mi se pare tragic ca sunt multi care inca nu inteleg ca legea asta ii ocroteste ba chiar ii ajuta chiar daca in prezent nu au probleme in rambursarea ratelor, NU poti stii niciodata cum vei avea probleme. Stiu multe cazuri de persoane care castigau sume frumoase si s-aau indatorat crezand ca vor castiga mai mult si niciodata mai putin, insa viata a demonstrat contrariul, au ajuns sa castige jumatate.
In concluzie sustineti aceasta lege care este una absolut benefica pentru tineri pentru copii care vor deveni adulti si care vor sa iti intemeieze o familie.
NU trebuie sa fie sclavie, Nu poti ca dupa ce esti executat sa mai platesti 30% -50% din salariu ca sa platesti creditul nu este corect. Ai dat casa ai scapat de datorii.
Aveti mare grija, nu faceti credite, carduri etc... este o mare teapa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu