miercuri, 4 ianuarie 2012

Bei aici si mori acasa

De mare senzatie

Află cât de periculoase sunt băuturile răcoritoare! Vezi topul sucurilor cu E-uri şi ce spun specialiştii

Băuturi răcoritoare: Coca-Cola și Pepsi

Băuturi răcoritoare: Coca-Cola și Pepsi

 
Ce conţin de fapt băuturile răcoritoare? Specialiştii răspund că  toate sucurile mai mult sau mai puțin naturale sunt de fapt pline substanţe care ne dau calorii false şi care ne determină să mâncăm mai mult.
Cazul Montain Dew, în care Pepsi Co a recunoscut implicit că şoarecii se pot dizolva în băutura Montain Dew, dacă au apucat  într-o astfel de sticlă, a oripilat o lume întreagă.

Pe Aceeaşi Temă

Specialiştii români arată că băuturile carbogazoase, dar şi sucurile mai mult  sau mai puţin naturale sunt de fapt pline substanţe care ne dau calorii în plus şi care ne determină să mâncăm mai mult.


"Toate aceste sucuri care conţin mai multe sau mai puţine componente naturale obţinute din concentrat de fructe şi-au pierdut valoarea biologică prin tratamentele industriale la care au fost supuse. Astfel, se îndepărtează fibrele naturale, după care urmează pasteurizarea şi/sau sterilizarea, procese prin care sunt indepărtate şi enzimele. Prin îndepărtarea componentei naturale, aceste băuturi ne aduc de fapt calorii goale", arată Gheorghe Mencinicopschi.
În opinia specialistului, băuturile sintetice, care au un conţinut ridicat de acizi organici adăugaţi, cum ar fi acidul citric, acidul ascorbic, acidul ortoposforic, sunt şi mai periculoase.
" Mai grave sunt sucurile care care au coloranţi chimici de sinteză gen azoici, de la E102 la E116, care sunt mutageni şi care duc la cancer. Dar nu numai astea sunt pericolele, ci şi zaharurile adăugate gen siropul de glucoză-fructoză sau cel din porumb, de mutle ori modificat genetic", a declarat Gheorghe Mencinicopschi.


În opinia nutriţioniştilor, toate aceste substanţe duc la dezechilibrul dintre obezitate şi saţietate. "Conservanţii şi edulcoranţii intenşi, chimici, de sinteză, precum aspartamul sau acesulfamul K şi săruile lui, duc la diverse boli, unele dintre cele mai grave. Consumate regulat, aceste băuturi pot determina diabetul, cancerul colorectal, boli cadiovasculare, dislipidemii", mai arată specialistul.
VEZI MAI JOS UN EXPERIMENT CU MENTOSAN SI COLA
Sorin Mierlea, director la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, arată că cei mai expuşi sunt copiii, care consumă în cantităţi mari astfel de produse.
"În primul rând, ca o măsură de protecţie, trebuie să citim cu atenţie etichetele, cu toate că de cele mai multe ori acestea conţin denumiri necunoscute publicului larg. Aceste băuturi conţin multe E-uri, aşa cum a reieşit din studiul nostru, dar nu toate sunt nocive, contează însă cantitatea în care se găsesc", a spus Sorin Mierlea.
Pe de altă parte, oficialii de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor susţin că în România există un fenomen al băuturilor contrafăcute. "În 2011, am verificat 650 de agenţi economici care vindeau sucuri de fructe, băuturi răcoritoare, nectaruri. Din toată cantitatea verificată, am confiscat 6.000 de litri  de sucuri şi am dat amenzi în valoare de 800.000 de lei. În multe dintre cazuri, ingredientele de pe etichetă erau aprobate, numai că nu se preciza cantitatea folosită, ceea ce pentru copii este foarte important. Aceste ingrediente folosite în mod greşit pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora", a precizat Constantin Cerbulescu, președintele ANPC. Acesta a mai spus că atunci când cumpără astfel de băuturi, consumatorii ar trebui să se uite dacă recipientul respectiv are depuneri, să aibă grijă ca etichetele să nu fie rupte, iar ambalajele să fie întregi. În plus, sucurile nu trebuie cumpărate de la magazinele de pe stradă.


Un studiu lansat anul trecut de Asociaţia Naţională a Consumatorilor arată că unele băuturi răcoritoare sunt campioane la conţinutul de substanţe sintetice. Cercetarea a luat în calcul băuturile aflate pe piaţa din România şi a scos în evidenţă nivelul conţinutului de coloranţi, conservanţi şi E-uri.
Studiul arată că Mirinda e băutura care conţine cei mai mulţi coloranţi, alturi de Adria flori de soc şi Carrefour suc de portocale. Fanta Madness are cel mai mult zahăr.


Iată topul băuturilor campioane la E-uri:
1. Adria flori de soc cu 11 E-uri
2. Frutti Fresh Grapefruit, cu 8 E-uri şi Carrefour suc de portocale cu 8 E-uri.
3. Cico portocale cu 7 E-uri, Frutti Fresh Pere cu 7 E-uri, Frutti Fresh Tutti Frutti cu 7 E-uri
Studiul arată că sucurile cu cele mai puţine E-uri sunt: Bio Cola ( 0 ), Pepsi - 2 E-uri, Schweeps Kinley Tonic - 2 E-uri, Coca Cola - 2 E-uri, Fanta Madness - 2 E-uri, Nestea Peach - 2 E-uri
În schimb, băuturile cu cei mai mulți conservanți sunt Frutti Fresh Tutti Frutti, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Grapefruit, Adria flori de soc, Carrefour suc de portocale, Cico portocale, fiecare dintre acestea conținând două astfel de substanțe.
Ultima categorie a studiului se referă la conținutul de zaharuri. Băuturile cu cele mai multe zaharuri sunt: Fanta Madness, Mountain Dew și Schweeps Bitter Lemon, care  13.50g/100ml, 13.10g/100ml şi respectiv 12.60g/100ml.



VEZI AICI LISTA BAUTURILOR RACORITOARE SI PROPRIETATILE LOR. CLICK PE IMAGINI PENTRU A MARI





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu