duminică, 28 august 2011

Multinationalele strica piata muncii

Inca de la inceputurile facultatii trebuie sa recunosc ca tanjeam la o multinationala desi nu stiam ce inseamna aia, ne doream cu totii o companie care sa ne ofere stabilitate, siguranta job-ului, un telefon , masina de serviciu si eventual un laptop, un teambuilding etc... La inceput a fost frumos, expansionist, insa oamenii s-au invatat pe picior mare, picior pe care poate nu l-au mai gasit nicaieri in lume, datorita faptului ca romanii veneau dupa perioada comunista si erau avizi de consum, vb aluia care povestea ca facea afaceri in venezuela si vindea ceasuri, iar aia nu mai vazusera asa ceva si cumparau ca disperatii. La vremea aceea Venezuela se mai numea, si "dame dos" pentru ca toti cumparau cate 2 produse sa aiba sa mai faca cadou, pentru ca le era frica ca nu mai prind. Toate bune si frumoase dar criza i-a cam trezit la realitate pe multi consumatori si baietii s-au vazut in imposibilitatea de a mai lua Q7 la toti membrii familiei si de a le mai reduce vacantele si iesirile in "bamboo" si "tan tan" normal ca au inceput sa faca restructurari pentru ca trebuia sa isi pastreze stilul de viata.
Ceea ce denota un management de toata sila pentru ca ei consuma mai mult decat toti angajatii concediati, si chiar daca ar concedia 90 % din personal tot nu ar fi multumiti.
Ceea ce ma intriga pe mine este ca au ajuni toti ghertzoii in functii de conducere si s-au facut tot felul de cooperative familiste imbarligate unde toti sunt prieteni, cumnati , amanti, etc... ca o "mare familie" si nu ai cum sa intrii acolo. Cel mai grav e ca nu se munceste nu se produce nimik, managementul de multinationala nu are in cap decat cifre, cifre si iar cifre.Nu au habar sa faca o analiza, a costurilor, a pietei, a economiei etc....
Nu mai se munceste toata lumea sta si face rapoarte si trimite, si iar trimite, rapoarte peste rapoarte si vine multinationalul si te intreaba ce faci toata ziua.....de ce nu sunt rezultate.
M-am saturat de munca in folosul comunitatii si incare trebuie sa raportezi la toti gusterii comunisti cu okii albastrii si la toate boarfele care au functii datorita lu tacsu' care nu stiu din ce partid e sau care nu stiu ce afaceri a avut cu multinationala, sau boarfele care se culca cu managementul de alta etnie pentru a putea accede pe scara ierarhica trasata pentru prostimea de rand care traieste cu impresia ca se poate.
Nu nu se poate nimik, totul este in familie ocupat de boarfe si indiferent cat sange ti-ar curge pe nas nimeni nu te apreciaza si nicodata nu o sa fii promovat.
Ca atare acum dupa 15 ani de munca chiar imi doresc sa nu mai muncesc la o multinationala.
Am un prieten care mama lui are un chiosc in piata la ozana si este foarte happy, ca este propriu sef, ca nu trebuie sa faca rapoarte ca nu are superior, ca nu trebuie sa se umileasca la seful daca vrea sa plece cu 10 min mai devreme de la serviciu. O invidiez si o respect pentru ca ea se respecta, isi traieste viata si se multumeste cu ce ii ofera chiscul ala, daca vrea sa deschida deschide, daca vrea sa plece mai devreme nu trebuie decat sa inchida si tot asa. Totul depinde ce ce vrea ce ii place si ce isi doreste.
Munceste castiga, nu munceste nu castiga, asa ca Hua multinationalelor.
Mi-am propus ca BROM sa fie ultimul job in functia actuala si in cazul in care nu voi "creste" mi-am propus sa fie si ultimul job in tara aste de kko.
 Nu mai vreau sa traiesc aici nu mai suport combinatiile astea ieftine, cocalarii, boarfele, baietatii, societatea asta bolnava care ne indreapta spre o golanie maxima.
Sa mai fac o paranteza dar pe subiectul asta o sa dezbat mai tarziu. Cand vad cata managerul de centru de afaceri cand vorbeste "face to face" cu un client dupa urma caruia isi primeste salariu ala baban, cu "sa mor io", imi vine sa ma ridic sa ma urc in masina si sa o i-au spre vest, si sa ma opresc acolo unde masina ramane fara motorina. De atata comunism nici macar nu poate zice "sa mor eu" , cum sa vb asa ce manager de multinationala sa fii cand vb asa cu cei de pe urma careia iti iei leafa si nu faci decat sa iti tii dorsalul ala gras pe un scaun de piele si sa ragi toata ziua in stanga si in dreapta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu