joi, 15 martie 2012

Ciorile-s de vina...

 -Pacat ca nu mai e pedeapsa capitala... ca omul o mertia din plin

Violatorul în serie care a speriat Moldova: "O cioară aşezată pe umăr mi-a cerut să violez!"

Vasile Popescu a violat cu bestialitate o tânără, timp de 16 ore. Era a treia oară când scăpa din închisoare şi a patra femeie pe care o ataca. Ce soluţie oferă sistemul?

BESTIE
Vasile Popescu a stat doar câteva zile în libertate. N-a dus nicio pedeapsă la termen, iar judecătorii îl vedeau „îndreptându-se”
Sursa: SERGIU RUSU

Pedeapsa maximă pentru violatorul în serie Vasile Popescu este de 10 ani de închisoare. Însă niciuna din pedepsele de până acum nu l-au putut opri. Personajul pare desprins dintr-un film horror. Are 45 de ani, e albit înainte de vreme, barba neîngrijită îi dă un aer fioros iar ochii adânciţi în orbite au sclipirea unui animal hămesit. Vasile Popescu, din Suceava, a făcut un singur lucru toată viaţa: a violat, a stat după gratii, a ieşit şi a violat din nou. O dată, încă o dată, din nou.

Ultimul viol, de 8 martie


De fiecare dată a fost eliberat înainte de termen, deşi era un recidivist înrăit. Abia ieşit din închisoare, pe 8 martie s-a năpustit pe o tânără pe care a sechestrat-o 16 ore. Scenele din apartamentul său sunt îngrozitoare: a bătut-o, a siluit-o de mai multe ori, a legat-o de mâini, de picioare şi i-a pus un căluş în gură. E diabolic: la un alt viol, povestea poliţiştilor că un porumbel şi o cioară i s-au aşezat pe umeri, sfătuindu-l ce să facă. A ales să violeze.

Cum ieşea, cum ataca femei


În 2001, Vasile Popescu a furat o maşină. A fost închis pentru doi ani, dar eliberat după numai un an, în august 2002. După numai o lună, atacă într-o singură noapte două femei. Prima pe stradă, nu reuşeşte să o violeze, iar pe a doua în propria ei casă. Este condamnat la 3 ani, dar scapă din nou cu un an mai devreme, în septembrie 2004. După numai trei luni o comite grav: intră peste o gestionară dintr-un magazin, îi pune cuţitul la gât, o duce în magazia din spate şi o violează. Este condamnat încă o dată şi eliberat cu 3 ani înainte de executarea completă a pedepsei. A scăpat acum, în martie.

Peste numai câteva zile, îi sună la uşă o fată de 19 ani, care strângea fonduri pentru o fundaţie umanitară. O trage în casă şi o violează timp de 16 ore. Spre dimineaţă, fata cere voie la baie şi trimite un SMS de ajutor la o prietenă. Popescu o prinde şi o loveşte cu pumnii, dar SMS-ul reuşeşte să alerteze Poliţia, iar peste câteva ore fata este eliberată.

Conform legii, Popescu nu poate primi mai mult de 10 ani pentru viol, deşi nu pare să aibă leac. "Vă dau în scris că scapă după 7-8 ani", spune un avocat care doreşte să rămână anonim.

"Ce-am făcut? Am omorât pe cineva?"


În arest, Vasile Popescu nu părea să aibă nicio remuşcare. La audieri a făcut mişto de anchetatori: "Nu am violat-o. Am studiat împreună istoria României", susţin surse apropiate anchetatorilor că ar fi declarat violatorul.

Cercetat în urmă cu câţiva ani pentru o altă agresiune sexuală, îşi amintesc procurorii, acelaşi individ le-a spus că i s-a aşezat un porumbel pe un umăr şi o cioară pe celălalt, iar cioara îl îndemna să comită violul, iar porumbelul îi cerea să nu o facă. Dar individul are discernământ, conform expertizelor.

La Tribunal, ieri, Vasile Popescu se lamenta în faţa judecătorilor: "Ce-am făcut? Am omorât pe cineva? Vreţi să mor în arest?". El invocă mai multe boli: icter, Alzheimer, cardiopatie ischemică. Dar n-a scăpat.

SISTEM BOLNAV

A fost eliberat cu maximă lejeritate


Sute de indivizi periculoşi sunt eliberaţi anual din penitenciare, după executarea a două treimi din pedeapsă. Formula standard folosită de judecători: "Sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi dau dovezi temeinice de îndreptare", aşa cum cere legislaţia.

Sistemul eliberărilor condiţionate este bolnav. Ultima cerere de eliberare condiţionată a lui Vasile Popescu a trecut ca prin brânză prin sistemul judiciar. Deşi nu a ieşit nici o zi la muncă şi avea un cazier bogat, în primăvara lui 2011, procurorul a propus eliberarea iar judecătorul a admis. N-a contat că mai fusese eliberat de două ori şi recidivase în forme din ce în ce mai grave. Dar judecătorul a menţionat în ultima sentinţă că Popescu "a dat dovezi de îndreptare". În numai o săptămână, cel eliberat atât de uşor a violat cu bestialitate o tânără, timp de 16 ore.

ELIBERAREA, SIMPLĂ FORMALITATE

Violatorul mai avea 3 ani de executat


Anca Nicoară, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, a participat la multe eliberări condiţionate. "Marea problemă este că nu există un serviciu specializat care să-i preia de la poarta penitenciarului şi să-i monitorizeze ulterior", explică şefa de la Probaţiune.

O altă problemă cea a psihologilor şi a asistenţilor sociali din penitenciare, care pot fi număraţi pe degete. La Penitenciarul Botoşani, comisia de eliberări condiţionate se întruneşte o dată pe săptămână, iar într-o singură zi are între 20 şi 50 de cazuri de analizat. În alte închisori din lume, spun specialiştii, un deţinut este intervievat şi câte trei ore de membrii comisiei şi i se face o evaluare psihologică amănunţită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu