Primul audit la Ministerul Dezvoltării: "Aberaţii de investiţii: drumuri care leagă nimic de nimic, săli de sport în comune cu 600 de locuitori, plăţi pentru bazine de înot în stadiul zero"
"Am să vă supun atenţiei raportul de audit realizat pentru perioada 2009-2012, entităţile supuse fiind Compania Naţională de Investiţii şi celebrul PNDI. Concluzia: jaf cu banul public, acesta este rezultatul auditului. Am avut de-a face cu dispreţul pentru banul public şi cu bătaia de joc faţă de banul public", aşa a început Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, prezentarea raportului de audit al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
Acesta este primul raport de audit realizat la MDRT.
În toate acţiunile politice am considerat că trebuie să fim decenţi în comunicare. Elena Udrea declara pe 27 mai că aşteaptă mulţumiri pentru ce a făcut la MDRT. După acest audit nu vă voi putea mulţumi niciodată doamna Udrea, a spus el.
Hellvig a declarat în cadrul unei conferinţe în care a prezentat concluziile raportului demarat în iunie că problemele identificate constau în existenţa unor ilegalităţi privind achiziţiile publice, inexistenţa unei monitorizări prompe a firmelor cu care MDRT avea contracte, lipsa unor criterii bine definite în selectarea proiectelor şiselectarea firmelor dar şi absenţa unei viziuni a MDRT prin care să se stabilească principiile de dezvoltare regională.
Aşa s-a ajuns la aberaţii de investiţii, drumuri care leagă nimic de nimic, săli de sport în localităţI în care numărul locuitorilor şi vârsta acestora nu justifică sub nicio formă o asemenea investiţie, localităţi care nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare. S-au realizat plăţi în avans pentru bazine de înot al căror stadiu de construcţie este zero, a spus el.
În raportul de audit se arată că pentru un metru pătrat de bazin de înot MDRT a plătit circa 8.600 de lei iar pentru un metru pătrat al unui patinoar preţul a fost de puţin peste 5.600 de lei.
S-au efectuat decontări pentru contracte încheiate cu Compania Naţională de Investiţii în anul 2009, pentur obiective de investiţii privind programul bazine de înot, pentru procurări de materiale, la care stadiul fizic de execuţie al contractului în luna mai 2012 era zero, a spus el.
Pentru realizarea unui bazin de înot în Mediaş, cu o valoare de 4,8 milioane de lei, firma Dafora a încasat în avans 34% din valoarea contractului, stadiul de execuţie al bazinului fiind zero în mai. Şi pentru un bazin de înot din Timişoara, firma Termogaz Haţeg, a încasat 21% din valoarea de 4,6 milioane de lei a contractului, deşi stadiul de execuţie este zero, potrivit ministrului.
El a mai spus că raportul de audit arată că banul public s-a cheltuit ineficient şi pe sălile de sport.
A fost construită o sală de sport în comuna Rieni, în valoare de 2,5 milioane de lei, localitatea unde sunt 571 de locuitori. O altă sală de sport, pentru care s-au plătit suma de 3,1 milioane de lei, a fost construită în Poienii de Jos (comuna Bunteşi), care are 630 de locuitori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu