1. Lucreaza curat
Inainte de a asambla gratarul, ai grija sa cureti grilajul. Nu numai ca preparatele se vor frige mai bine daca procedezi astfel, dar vor avea si un aspect placut, uniform.
2. Fii organizat
Ai grija ca toate ustensilele de care ai nevoie sa fie la locul lor. Farfurii curate, spatule, perii… aseaza-le la indemana si nu le amesteca intre ele.
3. Unge gratarul
Daca nu vrei ca toate ingredientele sa se lipeasca, foloseste ulei sau grasimea in plus de la carne pentru a unge zabrelele.
4. Condimenteaza
Cand vine vorba de pregatirea unui gratar, exista cateva forme principale prin care poti oferi un gust aparte preparatelor. In primul rand, poti sa marinezi carnea in compozitii care includ neaparat lichide acide si ierburi sau legume cu gust puternic.
In al doilea rand poti pregati sosuri gustoase din miere si sirop de artar, pe care sa le intinzi pe carne cu putin timp inainte de a o lua de pe foc. Nu in ultimul rand, poti pregati din mustar, ierburi si condimente o compozitie in care sa inmoi carnea si care sa formeze o crusta gustoasa deasupra acesteia.
5. Lasa fumul sa cuprinda ingredientele
Indiferent de modul in care pregatesti focul pentru gratar, lasa fumul sa cuprinda carnea si sa se impregneze in ea. Pana la urma, asta e si farmecul: sa simti o nuanta subtila si aromata in timp ce savurezi preparatele. In functie de lemnul pe care il folosesti, mancarea va avea un gust si un miros speciale.
6. Aseaza corect carnea
Unul dintre cele mai importante trucuri este sa asezi carnea in functie de zonele in care este distribuita caldura. Tine minte ca, in general, mijlocul este cel mai fierbinte si lateralele au o temperatura mai scazuta. Profita de acest lucru si de tipul preparatului tau pentru a folosi cu intelepciune zonele fierbinti.
De exemplu, nu este recomandat sa faci puiul prima data si nici sa-l asezi mijloc deoarece risti sa-l arzi. Daca ai felii din carne de porc groase si cu putina grasime, pregateste-le pe ele mai intai si pozitioneaza-le in mijlocul gratarului.
7. Nu atinge
Oricat ar fi dificil, nu amesteca preparatele in mod constant. Intorsul, rasucitul, invartitul nu-si au rostul cand focul trebuie sa patrunda frumos si uniform carnea. Permite mancarii sa prinda o crusta frumoasa si abia apoi intoarce-o pe partea cruda.
8. Atentie la timp
Chiar si dupa ce ai luat-o de pe gratar, mancarea continua sa se gateasca. Calculeaza cu atentie timpul si ia-o de pe foc cand aproape arata asa cum iti doresti.
9. Nu fi nerabdator
Nu infige furculita in ingreidente imediat dupa ce le-ai luat de pe foc. Micii, carnatii si friptura vor fi mai bune dupa 10 minute de odihna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu