sâmbătă, 25 februarie 2012

Poate fi fatal un sendvis pe banca... mai bine mananci la restaurant

Nu e glumă! Pe lângă obligativitatea de a face picnic doar în spaţii amenajate - lucru foarte bun - noua lege conţine şi articole ciudate. Avocatul Cristian Bărcan, colaborator CJO.ro, a comentat, pentru cititorii Libertăţii, în ce constau absurdităţile.
  • Conform noii legi, dacă stai pe o bancă în parc, mănânci un sendviş şi bei un suc, înseamnă că eşti la picnic într-un loc nepermis, motiv pentru care poţi fi amendat
S-o luăm cu începutul. În articolul 3 (a) din Legea privind desfăşurarea activităţii de picnic scrie negru pe alb: “Prin picnic se înţelege orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor teritorial administrative care implică consumul de băuturi sau alimente şi aprinderea sau nu a focului”. Conform articolului 4, picnicul se poate desfăşura doar “în zonele special amenajate”. În caz contrar, amenda e cuprinsă între 300 şi 3.000 de lei. În ce constă absurditatea? “Să spunem că stai pe o bancă într-un parc, care e domeniu public, nu faci focul, dar mănânci un sendviş şi bei un suc - adică te recreezi. Conform legii, se poate considera că faci picnic într- un loc nepermis. De fapt, e o greşeală de formulare în lege, iar instanţa ar anula o eventuală amendă pentru aşa ceva”, ne-a spus avocatul Cristian Bărcan.

Asta e şi mai şi: dacă răneşti pietrele, plăteşti!

Articolul 6 (l) e şi mai aberant. Iată cum sună acesta: “Persoanele care desfăşoară activitatea de picnic sunt obligate să nu îndepărteze sau să rănească plantele, animalele, rocile sau alte elemente ale cadrului natural”. Dacă nu te conformezi, amenda e de la 200 la 400 de lei. “Aici apare o altă expresie nefericită, care se referă la rănirea rocilor, ceea ce e absurd. A răni înseamnă a produce suferinţă, ceea ce în cazul pietrelor este greu de dovedit”, spune avocatul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu