Niciodata nu am iubit medicii si stemul de sanatate si trebuie sa mentionez ca D-zeu a avut grija de mine si nu am avut nevoie de medici si nici de sistemul lor infect. Aici, dupa parerea mea vina e impartita, a medicilor ca si-au ales singuri meseria si nu e nimeni vinovat ca asa se plateste, altii din tari mai bogate se duc prin Africa sa profeseze doar de dragul de a ajuta si a profesa, ca atare nu ii tine nimeni sa munceasca. O alta vina este a sistemului care este de kko, care cumpara aparatura si zace pe holurile spitalelor nemontata, pentru ca, costurile de punere in functiune sunt mai mari decat costul aparaturii propriu-zisa. Intr-un sistem in care platesti taxe catre casele de sanatate si te duci in spital si esti trimis la farmacia spitalului si pentru o banala aspirina mi se pare de toata jena. Nu mai pun la socoteala ca in spital de simti ca la morga, saloanele sunt infecte, toaletele la fel, tratamentul e pe masura, insa spaga trebuie sa fie la nivel european. S-au angajat medici manageri de spital care nu au habar cat fac 2+2 si toate spitalele au ajuns si vor ajunge in sitatia asta. Aici trebuie sa alocam merite si Ministerului care se ocupa cu absorbtia fondurilor europene pentru rata exorbitanta de absorbtie de numai 6%, ceea ce mi se pare strigator la cer intr-o tara in care necesitatea fondurilor nerambursabile este evidenta. Dar... mai bine schimbam borduri ca e mai simplu.
Ceea ce e cel mai grotesc este ca daca la un adult mai poti face o imporvizatie de tratament, la copii nu prea merge si ... personal eu as demite toate conducerea spitalului si sanctiona toti medicii pentru situatia creeata la Alexandria, pentru ca ... este inadmisibil. Grav este ca daca te duci in calitate de parinte si pui parul pe medicii aia vine politia si te aresteaza ca faci ilegalitati :))
Un copil de doi ani şi jumătate se zbate acum între viaţă şi moarte pentru că doctorii care ar fi trebuit să-l trateze şi-au luat concediu de 1 Mai. Părinţii copilului susţin că, în locul medicilor, la spital nu era decât o asistentă care se ocupa de toţi pacienţii.
Pe 29 aprilie, părinţii copilului de doi ani şi jumătate s-au prezentat la Spitalul Judeţean din Alexandria şi au spus că fiul lor are febră şi că este într-o stare destul de gravă. Medicii l-au consultat, apoi l-au lăsat să plece acasă spunând că are roşu în gât.
A doua zi, pentru că starea de sănătate a copilului nu s-a ameliorat, părinţii l-au dus iar la Spitalul din Alexandria unde, după un alt consult sumar, medicii i-au spus că e posibil să aibă rubeolă. L-au trimis apoi acasă.
Abia a treia zi, pe 1 mai, în momentul în care starea copilului devenise extrem de gravă, medicii au decis că este cazul să-l interneze. Astfel l-au adus la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului din Alexandria.
În momentul în care copilul a ajuns la spital însă, niciun medic nu era acolo, şi asta deoarece era 1 mai şi toţi medicii erau acasă. În spital era o singură asistentă care a întocmit formularele de internare, apoi nu a putut face altceva decât să asiste cum starea de sănătate a copilului se agrava de la o oră la alta.
Abia pe 2 mai, când primul medic s-a întors la serviciu, copilul a fost consultat de un doctor care a decis că trebuie să fie transportat la Bucureşti. În prezent, copilul este internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu", din Capitală, sub suspiciunea unei boli extrem de grave.
sursa: libertatea.net
vineri, 3 mai 2013
Operatiuni permise in Vinerea Mare
În Vinerea Mare, numită în popor şi Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, Iisus a fost răstignit pe cruce. De aceea, ziua aceasta este destinată reculegerii în biserică şi ultimelor pregătiri pentru Sărbătoarea sfântă a Învierii. Ce ne permite tradiţia să mai facem în casă azi şi mâine şi ce nu?
Nu se spală, nu se face curat
Conform tradiţiei, în Vinerea Neagră nu se coase, nu se toarce, nu se spală, nu se face curăţenie în casă şi nu se coace pâine (cei mai superstiţioşi cred cu tărie că acela care se abate de la aceste reguli îşi va pierde vederea).De asemenea, nu este bine să prepari borş, pentru că “vine necuratul şi ţi-l strică”. Iar cei care lucrează ogorul nu e bine să semene nimic, fiindcă tot ce se pune în pământ în această zi se usucă sau e fără rod (aviz şi orăşenilor care se gândesc să sădească plante în grădină).
Când ai voie să «bagi la copt»
În unele zone, tradiţia cere ca ouăle să se vopsească joi, iar cozonacul să se coacă joi sau sâmbătă, înaintea Învierii. În altele (Oltenia şi Bistriţa, de exemplu), ritualul este exact pe dos: se fac ouă roşii chiar în Vinerea Mare.Specialiştii în folclor au o a treia variantă: dacă vrem că respectăm credinţele populare din zorii creştinismului, trebuie să coacem cozonacul şi pasca chiar azi, în Vinerea Neagră. Iar dacă nu am vopsit ouăle joi, o mai putem face doar mâine.
Cele mai “liberale” par a fi gospodinele din Bucovina, care vopsesc ouă începând cu marţea dinaintea Paştelui, dar preferă să lase acest ritual pentru zilele de joi, vineri şi sâmbătă. În concluzie, rămâne la alegerea fiecărui creştin ce tradiţie îmbrăţişează şi când încheie ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.
sursa: www.libertatea.ro
joi, 2 mai 2013
Reteta de mititei
Noi romanii suntem foarte mari devoratori de gratar, cu preponderenta mici. La un moment dat am citit ca o firma de prin Baia Mare parca a realizat o super cifra de afaceri din vanzarea de mici, nu mai vb de celebrul Cocosatu' care stie toata lumea ce amploare a avut si ce coada era la el zi/lumina. Imi aduc aminte ca faceam programare ca sa prindem mici.
Alteori mi-am dat seama ca noi romanii devenim repede naivi si de amorul artei mancam orice, asa au luat nastere tot felul de retete si tot felul de producatori. Urmarind productia de preparate din carne si specialitati sa fiu sincer mi-a cam trecut pofta de tot, insa cu fiecare zi ce trece ma gandesc din ce in ce mai serios sa imi produc cele necesare, insa lipsa timpului a spatiului si mai ales a banilor ma impiedica sa nu mai calc in supermarketuri sa cumpar ortavurile producatorilor.
Ca atare va propun o reteta de mici ca tot sunt sarbatori.
1 kg ceafă de viţel (mânzat)
500 g ceafă de porc
200 g pulpă de miel
1 linguriţă sare
1 căpăţână usturoi
o jumătat e de legătură de cimbru
condimente, după gust: rozmarin, chimen, piper
o jumătate linguriţă bicarbonat
un miez de pâine, cât o lămâie
Mod de preparare:
Carnea se trece, de două ori, prin maşina de tocat. Pâinea se umezeşte şi se amestecă bine cu usturoiul pisat, apoi se pune peste carne. Compoziţia se ia la frământat cu sare, piper, se adaugă condimentele, cimbrul şi bicarbonatul şi se amestecă bine, până devine o pastă omogenă.
Când este gata, se dă la rece aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge grătarul.
Pe un blat de lemn ud se începe pregătirea pastei. Se ia câte un pic de carne, cam 2-3 linguri, şi se modelează în palme, până se obţine o formă cilindrică, umezind mâinile din când în când, ca să nu se lipească. Mititeii se pun pe o farfurie umedă şi se lasă să se odihnească. Când sunt gata, se dau la rece încă 5-10 minute.
Când jarul este gata, mititeii se aşază pe grătar, la foc moale. Cât stau pe foc, se întorc, din când în când, de pe o parte pe alta, până se întăresc. Prăjirea trebuie să se facă încet, la foc domol, ca să nu se ardă la exterior şi să rămână cruzi în interior.
Micii se servesc într-un vas acoperit şi încălzit, ca să nu se sleiască.
Sursă: bucataria.net
Când este gata, se dă la rece aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge grătarul.
Pe un blat de lemn ud se începe pregătirea pastei. Se ia câte un pic de carne, cam 2-3 linguri, şi se modelează în palme, până se obţine o formă cilindrică, umezind mâinile din când în când, ca să nu se lipească. Mititeii se pun pe o farfurie umedă şi se lasă să se odihnească. Când sunt gata, se dau la rece încă 5-10 minute.
Când jarul este gata, mititeii se aşază pe grătar, la foc moale. Cât stau pe foc, se întorc, din când în când, de pe o parte pe alta, până se întăresc. Prăjirea trebuie să se facă încet, la foc domol, ca să nu se ardă la exterior şi să rămână cruzi în interior.
Micii se servesc într-un vas acoperit şi încălzit, ca să nu se sleiască.
Sursă: bucataria.net
Making off barbeque
Am gasit intr-o publicatie pe net si mi s-a parut intereseant faptul ca cineva ne invata cum sa facem gratar. Oare mai e vrun roman care nu stie sa faca gratar, chiar avem nevoie de sfaturi de gen ??? Dar pentru ca mai sunt si alte trucuri ma gandeam sa amintim de ventilatia gratarului si de nelipsita sticla de apa in cazul in care focul cuprinde preparatele. Foarte important ar fi ca si gratarul sa aiba posibilitatea de a se cobora sau inalta pentru a evita caldura excesiva de la inceput cand carbunii sunt bine aprinsi. Gratarul se va ridica la inceput cand focul este aprig si se va coboran treptat in functie de jar si de preparatele aflate pe gratar.
1. Lucreaza curat
2. Fii organizat
Inainte de a asambla gratarul, ai grija sa cureti grilajul. Nu numai ca preparatele se vor frige mai bine daca procedezi astfel, dar vor avea si un aspect placut, uniform.
Ai grija ca toate ustensilele de care ai nevoie sa fie la locul lor. Farfurii curate, spatule, perii… aseaza-le la indemana si nu le amesteca intre ele.
3. Unge gratarul
Daca nu vrei ca toate ingredientele sa se lipeasca, foloseste ulei sau grasimea in plus de la carne pentru a unge zabrelele.
4. Condimenteaza
Cand vine vorba de pregatirea unui gratar, exista cateva forme principale prin care poti oferi un gust aparte preparatelor. In primul rand, poti sa marinezi carnea in compozitii care includ neaparat lichide acide si ierburi sau legume cu gust puternic.
In al doilea rand poti pregati sosuri gustoase din miere si sirop de artar, pe care sa le intinzi pe carne cu putin timp inainte de a o lua de pe foc. Nu in ultimul rand, poti pregati din mustar, ierburi si condimente o compozitie in care sa inmoi carnea si care sa formeze o crusta gustoasa deasupra acesteia.
5. Lasa fumul sa cuprinda ingredientele
Indiferent de modul in care pregatesti focul pentru gratar, lasa fumul sa cuprinda carnea si sa se impregneze in ea. Pana la urma, asta e si farmecul: sa simti o nuanta subtila si aromata in timp ce savurezi preparatele. In functie de lemnul pe care il folosesti, mancarea va avea un gust si un miros speciale.
6. Aseaza corect carnea
Unul dintre cele mai importante trucuri este sa asezi carnea in functie de zonele in care este distribuita caldura. Tine minte ca, in general, mijlocul este cel mai fierbinte si lateralele au o temperatura mai scazuta. Profita de acest lucru si de tipul preparatului tau pentru a folosi cu intelepciune zonele fierbinti.
De exemplu, nu este recomandat sa faci puiul prima data si nici sa-l asezi mijloc deoarece risti sa-l arzi. Daca ai felii din carne de porc groase si cu putina grasime, pregateste-le pe ele mai intai si pozitioneaza-le in mijlocul gratarului.
7. Nu atinge
Oricat ar fi dificil, nu amesteca preparatele in mod constant. Intorsul, rasucitul, invartitul nu-si au rostul cand focul trebuie sa patrunda frumos si uniform carnea. Permite mancarii sa prinda o crusta frumoasa si abia apoi intoarce-o pe partea cruda.
8. Atentie la timp
Chiar si dupa ce ai luat-o de pe gratar, mancarea continua sa se gateasca. Calculeaza cu atentie timpul si ia-o de pe foc cand aproape arata asa cum iti doresti.
9. Nu fi nerabdator
Nu infige furculita in ingreidente imediat dupa ce le-ai luat de pe foc. Micii, carnatii si friptura vor fi mai bune dupa 10 minute de odihna.
Cura de detoxifiere
Cclar ca avem nevoie de o dieta de detoxifiere, pentru simplul fapt ca iarna ne arunca cam nepregatiti in primavara. Nu trebuie in primul rand sa ne sperie cuvantul acesta greu - detoxifiere. Ce inseamna asta de fapt? O astfel de dieta se concentreaza pe eliminarea alimentelor greu de digerat (cafea, alcool, grasimi animale, carne si altele), si introducerea in alimentatie a produselor care cresc nivelul de energie, puterea de concentrare, ajuta digestia si care au, ca efect cumulat, pierderea in greutate si eliminarea de toxine.
Detoxifiere in 7 zile
Ziua 1
Cea mai drastica zi. In prima etapa nu vei consuma decat lichide. Apa, ceaiuri, sucuri din fructe si legume, reprezinta hrana ta in aceasta zi. Daca-ti place ceaiul ai face bine sa optezi pentru unul decofeinizat si neindulcit.
Ziua 2
In aceasta zi se vor consuma numai fructe. Merele sunt recomandate gratie peptinei, care elimina toxinele si imbunatateste digestia. Ananasul, sustine flora bacteriana si favorizeaza probioticele. Daca mango distruge resturile ramase de la proteine, strugurii in schimb curata rinichii si ficatul.
Ziua 3
Dupa o zi intreaga in care ai consumat numai fructe, urmeaza alta in care dedicata exclusiv legumelor. Legumele se vor servi crude, un exemplu clar sunt salatele, si pentru o explozie de arome combina-le cu ierburi aromate. Este permis si sucul de lamaie si doua borcane de iaurt integral, plus 150 de grame de cereale integrale pe care le consumi cand si cum vrei tu. Bonus doua linguri de ulei de masline. Fara cafea, fara alcool!
Ziua 4
In meniul pentru cea de-a patra zi sunt bifate: legumele gatite si orezul brun. Legumele pot fi gatite la aburi. Si pentru un bol cu legume fierte este de-a dreptul banal, fa-le pe plac papilelor tale gustive, adaugand in mancare piper cayenne si ghimbir. In plus ai voie doua borcane de iaurt integral, doua linguri cu ulei de masline.
Ziua 5
Cea de-a cincea zi este declarata ziua semintelor si legumelor uscate. Nuci, seminte, linte si fasole toate sunt o alegere pe cinste pentru a-i potoli organismului nevoia de proteine. In plus: doua linguri cu ulei si orice legume vrei cu o conditie sa fie consumate crude.
Ziua 6
Meniul pe ziua aceasta contine iaurt si cereale integrale. Bonus legume crude, doua linguri de ulei, si doua oua fierte tare.
Ziua 7
In aceasta zi se va consuma peste. Proaspat, la conserva, sarac in grasimi ori nu, pestele este o sursa de proteine de calitate. Bonus fructe, dar nu mai mult de trei portii.
Reguli ale detoxifierii de 7 zile
Detoxifiere in 7 zile
Ziua 1Cea mai drastica zi. In prima etapa nu vei consuma decat lichide. Apa, ceaiuri, sucuri din fructe si legume, reprezinta hrana ta in aceasta zi. Daca-ti place ceaiul ai face bine sa optezi pentru unul decofeinizat si neindulcit.
Ziua 2
In aceasta zi se vor consuma numai fructe. Merele sunt recomandate gratie peptinei, care elimina toxinele si imbunatateste digestia. Ananasul, sustine flora bacteriana si favorizeaza probioticele. Daca mango distruge resturile ramase de la proteine, strugurii in schimb curata rinichii si ficatul.
Dupa o zi intreaga in care ai consumat numai fructe, urmeaza alta in care dedicata exclusiv legumelor. Legumele se vor servi crude, un exemplu clar sunt salatele, si pentru o explozie de arome combina-le cu ierburi aromate. Este permis si sucul de lamaie si doua borcane de iaurt integral, plus 150 de grame de cereale integrale pe care le consumi cand si cum vrei tu. Bonus doua linguri de ulei de masline. Fara cafea, fara alcool!
Ziua 4
In meniul pentru cea de-a patra zi sunt bifate: legumele gatite si orezul brun. Legumele pot fi gatite la aburi. Si pentru un bol cu legume fierte este de-a dreptul banal, fa-le pe plac papilelor tale gustive, adaugand in mancare piper cayenne si ghimbir. In plus ai voie doua borcane de iaurt integral, doua linguri cu ulei de masline.
Cea de-a cincea zi este declarata ziua semintelor si legumelor uscate. Nuci, seminte, linte si fasole toate sunt o alegere pe cinste pentru a-i potoli organismului nevoia de proteine. In plus: doua linguri cu ulei si orice legume vrei cu o conditie sa fie consumate crude.
Meniul pe ziua aceasta contine iaurt si cereale integrale. Bonus legume crude, doua linguri de ulei, si doua oua fierte tare.
Ziua 7
In aceasta zi se va consuma peste. Proaspat, la conserva, sarac in grasimi ori nu, pestele este o sursa de proteine de calitate. Bonus fructe, dar nu mai mult de trei portii.
Reguli ale detoxifierii de 7 zile
- cinci mese pe zi;
- elimina sarea;
- bea doi litri de lichide pe zi;
Abonați-vă la:
Postări (Atom)