miercuri, 16 ianuarie 2013

Alimente care ne ucid sanatatea

Pe articolul asta as comenta un sigur lucru. Nimik nu mai e sanatos, poate nici chiar ce se produce in ograda proprie.

Cercetarea medicala din statele moderne indica faptul ca la baza bolilor cronice, precum sunt cele de inima, diabetul, cancerul, artrita, alergiile si tulburarile autoimune stau atat chimicalele din mediu, cat si o dieta formata din alimente procesate.

Pe lista alimentelor nocive pentru organismul uman gasim: produse inghetate, conservate si din faina alba rafinata (paini, chifle, aluaturi coapte, paste, chipsuri) dulciuri, preparate din carne.
Toate aceste preparate au un continut ridicat de grasimi, zahar, sare, dar si multe substante toxice.
Specialistii atrag atentia ca alimentele rafinate sunt gustoase datorita uleiurilor, a sari, a zaharului si a altor aditivi alimentari, dar nu au substante nutritive si ar putea genera dependenta.
Cand consumam alimente procesate inghitim si hormoni de crestere de provenienta bovina, antibiotice, pesticide, aditivi si conservanti nocivi pentru organism.
Fara zahar si paine
Data viitoare, cand o sa mai dorim sa mancam ceva dulce, sa ne oprim! Studiile au aratat ca zaharul distruge in organism vitaminele B si mineralele: magneziu si crom.
Incet, dar sigur, zaharul saboteaza sistemul imunitar, imbolnaveste rinichii, accentueaza alergiile si cauzeaza fluctuatii ale nivelurilor glicemice.
Mierea de albine si siropul de artar sunt mai putin daunatoare, pentru ca nu sunt procesate, dar si ele intretin dependenta de dulce.
Solutia pentru a ne mentine sanatatea este sa renuntam la obiceiul de a consuma zaharuri.
De asemenea, faina, in special cea alba, are asupra organismului aceleasi efecte ca si zaharul.
Carbohidrantii rafinati nu au nicio valoare nutritiva si determina variatii rapide ale glicemicei.
Asa ca, este de preferat sa renuntam la covrigei, paine si produse de panificatie.
 Ce mai mancam?
Solutia vine din partea alimentelor integrale, care nu au trecut printr-o procesare, precum: leguminoasele, fructele, nucile, alunele, semintele, cerealele integrale, pestele, produsele lactate si din soia.
La acestea se pot adauga, pentru aroma si varietate, ierburi, condimente si uleiuri sanatoase.
Dintre toate uleiurile, cea mai buna alegere o reprezinta uleiul de masline, pentru ca este supus unei procesari minime.
Cercetarile au aratat ca dieta mediteraneana bogata in ulei de masline scade riscul bolilor cardiace.
De asemenea, legumele proaspete contin multe fibre, nutrienti si enzime care vor ajuta digestia.
Printre alimentele care au fost utilizate de secole la controlul glicemiei se numara: painea de orz, salata verde, varza, semintele de coriandru.
Broccoli, taratele de grau, cartofii sunt alimente bogate in crom, iar stridiile, radacina de ghimbir, nucile pecan contin mult zinc.
Sursa zilnica de fibre o putem lua din: mere, caise, avocado, banane, cereale, naut, smochine, capsune, cartofi, prune.
Daca vom include alimente crude in dieta zilnica vom incetini procesul de imbatranire si ne vom mentine sanatatea, datorita enzimelor si nutrientilor.
Este de preferat sa cumparam produse crescute local si sa evitam alimentele care au stat mult intr-un supermarket, pentru ca au un nivel scazut de vitamine si enzime.
Mai multe exemple si informatii, despre alimentele care ne pot mentine sanatatea, o sa gasiti in Cartea ,,mica biblie a nutritiei,, scrisa de Earl Mindell si Virginia Hopkins, din care a fost inspirat si acest articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu