joi, 29 decembrie 2011

Noi amenzi rutiere

Dupa parerea mea e un pic cam Horror. Isi vor reintregi gaborii veniturile si chiar le vor suplimenta. Diminuarea bugetara de 25% se va transforma in crestere :)) Spaga la putere.

 Eşti un şofer agresiv în trafic? Rişti să rămâi fără permis

Noul proiect de modificare a Codului Rutier, care ar putea intra în vigoare de anul viitor, vine cu sancţiuni mai dure pentru şoferii indisciplinaţi în trafic. Amenzile vor creşte spectaculos, până la 100 de puncte, echivalentul a 7.000 de lei, dar conducătorii auto pot rămâne fără carnet.
  • Șoferii care se comportå agresiv, atunci când vor så depåșeascå o altå mașinå, ar putea fi sancționați dur
Libertatea îţi prezintă, azi, principalele modificări ale Codului Rutier care ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe şoferii agresivi în trafic, pe cei care obişnuiesc să consume chiar şi o bere şi apoi să se urce la volan, dar şi pe proprietarii de autovehicule care îşi împrumută maşinile.
  • Şoferii care vor face slalom de pe o bandă pe alta, pentru depăşirea vehiculelor, cei care vor întoarce maşinile folosind frâna de mână, demarând excesiv, sau vor şicana alt conducător auto apropiindu-se prea mult din spate sau din lateral, ori vor folosi excesiv farurile, vor putea fi sancţionaţi pentru comportament agresiv. Ei riscă să rămână fără permis pentru o lună sau pentru mai mult timp.
  • Alcoolemia permisă în sânge va scădea de la 0,80‰ la 0,50‰, acest lucru însemnând că valoarea alcoolemiei la etilotest va scădea de la 0,40 g/l la 0,25 g/l în aerul expirat.
  • O altă propunere se referă la verificarea medicală şi psihologică a conducătorilor auto, la cererea poliţiei rutiere. Analizele se vor face dacă şoferul a fost prins băut la volan, dacă a depăşit cu mai mult de 60 km viteza maximă admisă sau dacă a fost sancţionat de două ori în doi ani pentru conducere agresivă.

Amendă pentru neanunţarea vânzării

  • O altă modificare a Codului Rutier se referă la obligaţia fostului proprietar ca, în cazul vânzării, să notifice în scris înstrăinarea maşinii în termen de trei zile. În caz contrar, riscă o sancţiune de la 9 la 20 de puncte, adică până la 1.400 de lei amendă. Dacă noul proprietar nu solicită înscrierea maşinii în 15 zile, poliţia va suspenda înmatricularea vehiculului, sancţionându-l şi pe acesta cu până la 20 de puncte-amendă.
  • Proprietarii de maşini care îşi împrumută autovehiculul unor şoferi obosiţi care provoacă accidente vor putea răspunde penal.
  • Şoferii care vor circula pe contrasens şi care vor depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h ar putea primi,de la anul, până la 100 de puncte amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie, astfel că amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei.
  • Tot de la anul, este posibilă susţinerea unui examen pentru a conduce un moped.

Şi taxa auto se schimbă

La anul, vom avea şi o nouă taxă auto de poluare. Deşi, pentru persoanele care îşi cumpără maşini neînmatriculate în România, cuantumul taxei a scăzut cu circa 25%, noua formulă îi dezavantajează pe cei care îşi achiziţionează autovehicule second de pe piaţa autohtonă. Cei care vor să cumpere sau să vândă o maşină înmatriculată în România înainte de 1 ianuarie 2007 vor fi obligaţi de la anul să plătească taxa de poluare.

Din ianuarie, se vor majora amenzile de circulaţie

De la 1 ianuarie, se majorează amenzile de circulaţie. Conform Codului Rutier, cuantumul sancţiunilor se calculează în funcţie de salariul minim, respectiv un punct-amendă reprezintă valoric 10% din venitul minim, şi cum de la anul acesta creşte de la 670 de lei la 700 de lei, şi amenzile devin mai mari. Iată care va fi valoarea noilor sancţiuni:
  • folosirea telefonului mobil - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 de lei şi 220 de lei (amenda veche era între 134 de lei şi 201 lei);
  • nepurtarea centurii de siguranţă - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 de lei şi 220 de lei (amenda veche - 134-201 lei);
  • oprirea în loc nepermis - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 de lei şi 220 de lei (amenda veche - 134-201 lei);
  • staţionarea în loc nepermis - 3 puncte de penalizare şi amendă între 295 de lei şi 370 de lei (amenda veche - 268-335 de lei);
  • depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 de lei şi 220 de lei (amenda veche - 134-201 lei);
  • depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h - 3 puncte de penalizare şi amendă între 295 de lei şi 370 de lei (amenda veche - 268-335 de lei);
  • depăşirea vitezei legale cu 30-40 km/h - 4 puncte de penalizare şi amendă între 440 şi 590 de lei (amenda veche 402 - 536 lei);
  • depăşirea vitezei legale cu 40-50 km/h - 6 puncte de penalizare şi amendă între 665 şi 1.474 de lei (amenda veche - 603-1.340 de lei);
  • depăşirea vitezei legale cu peste 50 km/h - permis reţinut şi amendă între 665 de lei şi 1.474 de lei (amenda veche - 603-1.340 de lei);
  • trecerea pe culoarea roşie a semaforului - permis reţinut şi amendă între 295 de lei şi 370 de lei (amenda veche - 268-335 de lei);
  • neacordarea de prioritate pietonilor - permis reţinut şi amendă între 295 de lei şi 370 de lei (amenda veche - 268-335 de lei);
  • neacordarea de prioritate autovehiculelor - permis reţinut şi amendă între 295 de lei şi 370 de lei (amenda veche - 268-335 de lei).
  • circulaţia pe contrasens - permis reţinut şi amendă între 440 şi 590 lei (amenda veche 402-536 lei)
  • conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice - permis reţinut şi amendă între 660 şi 1.475 lei (amenda veche 603-1.340 lei).
 


Atenţie! Şi Codul Fiscal se modifică de la anul

Odată cu intrarea în noul an, românii vor avea parte de mai multe schimbări care le vizează direct buzunarele. Marţi seara, guvernanţii au aprobat mai multe modificări ale Codului Fiscal, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, printre care creşterea accizelor la combustibili sau suspendarea unor ajutoare sociale pentru neplata taxelor.
  • Persoanele care au mai multe proprietăţi sau maşini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.000 de cm vor plăti şi anul viitor impozite suplimentare. Cu 65% mai mult pentru prima clădire deţinute şi cu 150% mai mult pentru cea de-a treia. Pentru autoturismele puternice soferii trebuie să dea impozit dublu
  • Guvernul vrea să simplifice procedurile legale de taxare a celor care îşi folosesc părţi din locuinţe în scop turistic. Acestea nu mai sunt obligate să devină persoane fizice ci pot face o simplă declaraţie fiscală la Fisc pe baza căreia vor fi taxate. Astfel, statul vrea să aducă în legalitate mai mulţi români evazionişti.

Nu iei ajutor, dacă nu plăteşti taxele

  • Românii care nu-şi plătesc la zi taxele şi impozitele locale vor rămâne fără ajutoare sociale precum venitul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei sau indemnizaţia de creştere a copilului, pe o perioadă de cinci luni, drept penalizare. În acelaşi timp, asistaţii sociali care nu depun la timp declaraţia pe propria răspundere vor pierde drepturile sociale.
  • Accizele pentru combustibili vor creşte anul viitor cu 4,4%, ceea ce înseamnă că preţurile la pompă se vor majora, pentru a ajunge la nivelul convenit de România cu instituţiile europene. Suplimentar vom plăti şi pentru cafea, deşi accizele la acest produs ar fi trebui să fie eliminate încă de anul trecut.
  • Companiile care nu şi-au reevaluat clădirile în ultimii trei ani vor da impozite mai mari cu 20%, iar cele care nu au făcut această operaţiune de cinci ani vor fi taxate cu 40% mai mult. Firmele trebuie să urgenteze dosarele cu evidenţele contabile, pentru că data de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit s-a devansat de la 25 aprilie la 25 martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu