miercuri, 21 decembrie 2011

Sistemul Sanitar

Chirurg trimis în judecată pentru o şpagă de 400 de lei. Pacientul a murit pe masa de operaţie FOTOGALERIE

Rodica Achihăii plânge moartea soţului pe umerii celor doi copii de nouă respectiv patru ani
Iasi

Rodica Achihăii plânge moartea soţului pe umerii celor doi copii de nouă respectiv patru ani

 
Şeful secţiei Chirurgie a Spitalului Municipal Paşcani a fost acuzat de procurori că a luat mită de la familia unui pacient care avea o fractură la picior. Acesta a decedat la trei zile de la internare.
Corneliu Mihăilescu (63 de ani) a fost trimis în judecată miercuri, 21 decembrie, pentru luare de mită. Procurorii îl acuză că a luat iniţial 100 de lei de la familia lui Vasile Achihăii (36 de ani) din localitatea Vânători pentru a se ocupa de el, iar apoi 300 de lei pentru a-l opera.
Potrivit rechizitoriului, vineri, 15 ianuarie 2010, Achihăii s-a dezechilibrat în grajd şi a căzut. Astfel, s-a ales cu o fractură deschisă la piciorul drept. Bărbatul a fost transportat la Spitalul din Paşcani, unde i s-a acordat primul ajutor. Medicul Gheorghe Iosub i-ar fi spus că trebuie să aştepte până luni să fie operat. Rudele ar fi insistat ca pacientul să fie trimis la Iaşi, dar doctorul a motivat că nu are ambulanţă.
Citiţi şi:
"Am rămas fără soţ din cauza medicilor"
Văduva pacientului mort la Paşcani îşi caută dreptatea
Sâmbătă, rudele au revenit la spital şi au dat peste doctorul Corneliu Mihăilescu. Acesta a fost şi el rugat să-l transfere pe Achihăii la Iaşi, însă le-ar fi spus rudelor că până luni nu mai este mult şi atunci se va decide dacă se impune operaţia. Aceeaşi situaţie s-a repetat şi duminică. „Tatăl  pacientului i-a dat 100 de lei învinuitului în cabinetul acestuia. El a asigurat rudele victime că se va ocupa de pacient", se precizează în rechizitoriu. Luni, 18 ianuarie 2010, medicul Corneliu Mihăilescu ar fi asigurat rudele că îl va opera pe Vasile Achihăii după o altă pacientă. „Medicul a afirmat că trebuie să-i facă cinste. Cumnatul pacientului i-a întins atunci 300 de lei.Învinuitul a luat banii şi i-a asigurat că îl va opera pe bărbat", se precizează în rechizitoriu.
Însă acesta nu s-a ţinut de cuvânt. În jurul orei 12.00, medicul ortoped Doru Grădinaru s-a hotărârt să-l opereze pe Vasile Achihăii, deşi acesta nu era pacientul lui. Bărbatul a fost dus în sala de operaţie într-un scaun cu rotile de o infirmieră, deşi trebuia dus de o asistentă cu targa. Însă bărbatul nu a mai ajuns să fie operat pentru că a decedat din cauza unei embolii pulmonare (n.r - obstrucţia unei artere pulmonare).
Soţia lui Vasile Achihăii a rămas văduvă cu doi copii

Imagini cu victima, soţia şi copii

Potrivit rechizitoriului, Corneliu Mihăilescu a anunţat familia că a murit Vasile Achihăii şi le-a dat cei 300 de lei înapoi pentru că o să aibă nevoie de ei. Medicul l-ar fi chemat pe un cumnat de-al pacioentului şi i-a dat certificatul constatator de deces fără a se efectua necropsia.
Ulterior, rudele pacinetului au făcut plângere. Comisia de Disciplină a Spitalului Paşcani a decis ca medicul Mihăilescu să fie retrogradat din fuuncţia de şef de secţie, unei asistente să îi fie diminuat salariul cu 10% pentru că nu l-a dus cu targa pe pacient, iar infirmiera care l-a transportat în scaunul cu rotile să fie mutată la o altă secţie.
Însă Colegiul Medicilor din Iaşi a anulat acesta sancţiuni şi a dispus ca Mihăilescu să primească doar o „mustrare".În faţa anchetatorilor Corneliu Mihăilescu nu a recunoscut fapta şi a susţinut că nu a cerut bani de la rudele pacientului ci din contra a a fost presat de aceştia.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Iaşi cercetează şi condiţiile în care a murit Vasile Achihăii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu