Un român care vrea să meargă la Harvard i-a uimit pe americani cu cea mai mare notă la testul de admitere la facultate
Un elev român aflat în ultimul an la un liceu din Statele Unite a reuşit să obţină un scor perfect la examenul de admitere la facultate, performanţă care - speră tânărul - ar trebui să-l ajute să fie primit la Universitatea Harvard, scrie The Post and Courier.Bogdan Bordieanu urmează cursurile liceului Wando High School şi a reuşit să obţină un scor perfect, de 2.400 de puncte la testul SAT. O singură persoană a mai reuşit să obţină acest scor în istoria liceului, în urmă cu zece ani.
"Sper să mă ajute să intru la Harvard", a spus românul.
În primul an de liceu, Bogdan "încă se lupta cu limba engleză", spune Donna Ouzts, una din profesoarele sale, însă spre final a reuşit să depăşească bariera lingvistică.
Profesorii lui Bordieanu se declară entuziasmaţi de performanţa şi spun că românul va fi inclus în galeria de onoare a liceului.
Părinţii lui Bogdan, Nicolae şi Mona, sunt profesori de matematică în Colleton County, în Carolina de Sud, şi spun că se aşteptau la o notă bună, având în vedere ritmul în care s-a pregătit. "Poate pentru el a fost o surpriză, dar eu m-am aşteptat la acest rezultat", spune tatăl său.
Testele SAT sunt susţinute în fiecare an elevii de liceu din an terminal din Statele Unite. Examenul este organizat de College Board, o organizaţie non-profit şi este administrat de Serviciul de Testare Educaţională. Testele au fost introduse în anul 1926 şi au fost menite să ofere o evaluare a absolvenţilor din liceu. Examenul nu este obligatoriu, însă cele mai multe universităţi din SUA cer notele la testul SAT, ca parte a dosarului de admitere. Candidaţii sunt testaţi la trei discipline majore, Matematică, Lectură Critică şi Scriere. Examenul costă circa 50 de dolari. Notele testului variază de la 600 de puncte la 2.400 de puncte.
Anul acesta, 1,6 milioane de tineri americani au susţinut testul SAT, din care doar 384 de elevi au reuşit să obţină nota maximă. În Carolina de Sud, unde studiază Bogdan Bordeianu, niciun alt elev nu a mai obţinut nota maximă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu