miercuri, 7 noiembrie 2012

Cum sa iti protejezi casa pe neterminata pe timpul iernii

Persoanele care au imobile în construcţie pot evita deteriorarea acestora pe perioada iernii cu o investiţie minimă. Anotimpul rece poate afecta o fundaţie turnată şi neprotejată, acoperişul casei care nu a fost învelit, dar şi pereţii.


Sarpanta ramasa neacoperita pe timp de iarna inseamna alti banji cheltuiti in primavara
Şarpanta rămasă neacoperită pe timp de iarnă înseamnă alţi banji cheltuiţi în primăvară
Specialiştii în construcţii spun că, în cazul în care nu este protejată corespunzător, o construcţie va necesita reparaţii în primăvară, reparaţii pentru care proprietarul va plăti sume considerabile, în funcţie de elemenele deteriorate.
Cel mai grav lucru pentru o construcţie este deteriorarea fundaţiei. În acest caz, proprietarul va trebui să refacă din temelii construcţia. "Principala protecţie pentru fundaţie este rogojina. Şi totuşi, pentru o mai bună protecţie a unuia dintre elementele de structură, cele mai importante dintr-o clădire, este recomandat ca peste rogojină să se aplice şi o folie din plastic pentru a fi protejată de infiltraţiile de apă", a spus pentru RTV.NET, Ciprian Ana, administrator la firma Policons Group.
Protejează fundaţia cu nisip
O altă soluţie pentru protejarea fundaţiei, în cazul în care aceasta a fost turnată de curând şi a prins-o îngheţul, este nisipul. "Se aşează un pat de nisip de cinci-zece centimetri grosime peste care se poate pune rogojina", a spus pentru RTV.NET, Lucian Bolcaş, administratorul site-ului www.constructii.ro.
În cazul în care şarpanta a fost ridicată, nu trebuie lăsată neprotejată în anotimpul rece. Şarpanta este toată îmbinarea de lemne care formează acoperişul casei. "Lemnul, dacă nu este protejat, va fi afectat de umezeală şi se va umfla", a amintit administratorul Policons Group.
Rezolvarea mai ieftină este bineînţeles folia din plastic. "O soluţie provizorie, dar mai scumpă, constă în aplicarea unui strat de membrană peste astereala acoperişului. Peste stratul de membrană, când sunt reluate lucrările, poate fi montată direct învelitoarea", a mai spus Ciprian Ana. Astereala acoperişului este partea din lemn peste care este prinsă învelitoarea.
Fereşte fierul beton de apă
Dacă anotimpul rece a prins construcţia cu diverse elemente de structură descoperite, cum ar fi stâlpii de susţinere, recomandat este ca armăturile rămase la suprafaţă să fie protejate, astfel încât să nu ruginească. În plus, este indicat ca pereţii casei să fie izolaţi cu polistiren din toamnă. Aceştia pot fi protejaţi şi cu folie din plastic. Dacă nu se iau măsuri, consecinţele vor fi grave. "Apa se va infiltra între rosturile cărămizilor, făcând ca pereţii să fie umezi pentru mulţi ani", a adaugat Ciprian Ana.
Locurile unde se vor monta ferestrele vor trebui şi ele acoperite cu folie din plastic. "Dacă rămân libere, va bate vântul, zăpada se va strecura pe pereţi şi va fi umezeală, care va face ca tencuiala să se macine şi să dispară de pe pereţi", a precizat Ciprian Ana.
Neglijenţa costă
Chiar dacă se ştie ce trebuie făcut, mulţi constructori ignoră protecţia pentru îngheţ şi se trezesc primavăra că trebuie refăcute anumite lucrări neprotejate din toamnă. "Mulţi constructori se comportă asemenea copiilor când intră în vacanţă pe timpul rece. Aruncă lopeţile şi au terminat lucrul pe anul respectiv", a mai spus administratorul Policons Group.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu