Unt cu miere si nuci
Un pachet de unt, 2-3 linguri de nuci tocate marunt si 3-4 linguri de miere sunt ingredientele de care ai nevoie ca sa faci acest amestec delicios pe care sa il mananci cu croissant, briose, chifle sau paine prajita dimineata la micul dejun. Lasa untul sa se inmoaie, amesteca-l bine cu celelalte ingrediente si pune-l la frigider cateva ore.
Unt cu aroma de citrice
Poti folosi tot un pachet de unt la care sa adaugi coaja rasa de la 1 lamaie si 1 lime. Este untul perfect de pus langa peste la gratar sau pe legume sotate.
Unt cu aroma de zmeura
Amesteca un pachet de unt cu 4-5 linguri de dulceata sau gem de zmeura si il poti folosi pe paine prajita si biscuiti pentru ceai.
O alta varianta fructata pentru unt o poti face cu o lingurita de coaja de lamaie, esenta de migdale si 150ml de sirop de fructe de padure.
Unt cu aroma de brandy
Este ideal pentru placintele cu carne. Il faci din jumatate de pachet de unt moale, 125g zahar pudra, 2 linguri de apa fierbinte si 2 linguri de brandy. Mai intai amesteci bine zaharul si untul, apoi adaugi apa si brandy. Se pune la frigider pana cand se intareste.
Unt cu verdeturi si usturoi
Ai nevoie de unt moale, ierburi proaspete (marar, patrunjel, busuioc), cativa catei de ustuori zdrobiti, putina coaja rasa de lamaie, sare si piper dupa gust. Toate se amesteca pana cand se omogenizea. Se ruleaza in folie alimentara si se tine la frigider pana cand untul se intareste. Este ideal langa paste, friptura la gratar, in piureuri de cartofi, pe legume fierte, in sosuri, cu peste, creveti sau cu porumb fiert.
Unt cu ciocolata amaruie si portocala
Acest unt special este potrivit cu prajiturile, dar si cu biscuiti, clatite, gauffre si budinci. Ai nevoie de 85g ciocolata amaruie (cu70%) cacao tocata marunt, 250g unt la temperatura camerei, 2 linguri cacao, 2 linguri coaja rasa de portocala, 2 linguri zahar si 2-3 linguri fistic sau nuci prajite si tocate marunt.
Ciocolata se topeste. Se bate untul pana cand devine cremos si se amesteca cu ciocolata topita si celelalte ingrediente. Se pune la frigider intr-un bol sau rulat in folie alimentara timp de cateva ore pana cand se intareste.
Unt cu miere si susan
Este o combinatie care iti va transforma garniturile din legume in feluri de mancare surprinzatoare. Poti sa il adaugi peste sparanghel, morcovi, fasole verde sau mazare. Pentru ca are un gust dulce poti sa il folosesti si la micul dejun cu cornuri sau chifle. Ai nevoie de 250g unt moale, 2 linguri de miere, 3 linguri de seminte de susan prajite si 1 lingura de ulei de susan. Se amesteca toate ingredinetele, se adauga un praf de sare pentru gust si se tine la rece pana cand se intareste.
Ca sa iti faci o idee despre cat de usor este sa prepari unturi aromate iti aratam un videoclip din care sa deprinzi tehnicile.
Unturile aromate pot fi pregatite si congelate. Se pastreaza perfect timp de o luna.