miercuri, 9 mai 2012

Harta țepelor din mâncare.

În magazine și supermarketuri ni se oferă alimente din carne expirate și falsificate

“Protecția Consumatorului” a verificat 297 operatori economici - super/hipermarketuri, lanțuri de magazine și magazine specializate cu autoservire - de comercializare a mâncărurilor gata preparate. La 202 (68%) de agenți s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. Vezi ce țepe cu produse din carne sunt în județele țării.
S-au verificat peste 36 tone alimente (materii prime, mâncăruri și preparate culinare) din care circa 2,3 tone (6,4 %) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Măsuri dispuse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC):
  1. oprirea definitivă de la comercializare și / sau utilizare a 158 kg alimente care erau improprii consumului uman;
  2. oprirea temporară de la comercializare și / sau utilizare a 1.430 kg alimente până la remedierea deficiențelor;
  3. aplicarea a 217 sancțiuni contravenționale constând în 114 avertismente și 103 amenzi contravenționale în valoare de 301.800 lei

"Au fost verificate 36 de tone de alimente, respectiv materii prime, mâncăruri şi preparate culinare, iar două tone erau în situaţia în care nici căţelul sau pisica nu s-ar fi apropiat de ele", a declarat Constantin Cerbulescu, președinte ANPC.
I. Alimente expirate
Mâncăruri, preparate culinare și alimente utilizate ca ingrediente, cu caracteristici neconforme sau chiar alterate sau cu data durabilitații minimale/data limită de consum depășită

În municipiul București:
- „macrou prăjit” cu aspect deshidratat, specific unui produs vechi;
- preparat propriu denumit „sos 8 ierburi” prezentat în caserole individuale ca având data durabilității minimale 24 aprilie, deși aceasta era depășită din data de 03 aprilie conform inscrisului de pe ambalajul en-gros, păstrat în dulapul frigorific.

În Oradea:
- aripi de pui prăjite ce prezentau caracteristici organoleptice improprii,

În Galați:
- cârnăciori rotisați având inscris pe eticheta de preț „valabilitate 24 ore”, produs care, conform raportului de fabricație avea data limită de consum depășită.

În Roman, județul Neamt:
- pulpe de pui expirate de 20 zile, pui grill expirați de 5 zile, carne de pasăre expirată de o zi – toate în stare refrigerată.

În Cluj-Napoca:
- s-a găsit in blocul alimentar, in vederea utilizarii la prepararea mancarurilor, carne si preparate din carne, condimente, produse lactate expirate de peste 3 zile;

În Baia Mare, județul Maramureș:
- s-a gasit in frigiderul bucătariei carne de pasare congelata cu data durabilitatii minimale expirata;

În Prahova:
- in stoc, cotlet de porc cu data durabilitatii minimale depasita, ce urma sa fie utilizat pentru prepararea diferitelor sortimente de mancaruri gatite.
II. Țepe la greutate
În Bacău:
- diverse produse de patiserie pentru care cantitatea netă reală era mai mică decât cea afișată. Astfel, plăcinta cu urdă și mărar, plăcinta cu dovleac, plăcintă cu mere și scorțișoară, placinta dobrogeana cu telemea aveau afisate o cantitate neta de 0,115 kg insa, prin cantarire s-au constatat valori de 0,076 kg (- 0,039 kg, mai putin cu o treime!), 0,086 kg (- 0,029 kg), 0,09 kg (- 0,025kg).

În Bistrita:
- sandvisuri preparate in cadrul unitatii, la care cantitatea neta/bucata era mai mica decat cea declarata, si anume :
- sandvis ciabata cu jambon cu cantitatea neta declarata de 185 g/buc, produs la care, in urma cantaririlor au rezultat cantitati mai mici, chiar de 168 g/buc, ceea ce denota existenta unei abateri negative de 9%, in conditiile in care prin normele de metrologie legala (HG 530/2001 cu modificarile si completarile ulterioare) se admite o eroare negativa de numai 4,5% pentru produse cu o cantitate nominala Q(n) cuprinsa intre 100 g si 200 g;
- bagheta cu sunca si cascaval cu cantitatea neta declarata de 220 g/buc, produs la care, in urma cantaririlor au rezultat cantitati de numai 200 g/buc, abaterea negativa fiind de 20 g/buc, comparativ cu normele de metrologie legala care admit o eroare negativa de maximum 9 g pentru produse cu o cantitate nominala Q(n) cuprinsa intre 200 g si 300 g.
III. Produse comercializate impropriu
Nerespectarea conditiilor de expunere, prezentare si comercializare pentru produse finite, respectiv de depozitare a alimentelor utilizate ca materii prime.

În municipiul Bucuresti:
- ouale erau depozitate la temperatura mediului ambiant din blocul alimentar;
- in acelasi frigider erau depozitate produse din carne tratate termic si carne fiarta alaturi de carne de pasare, carne de porc;
- ciorba de burta obtinuta din burta de vita fiarta anterior si congelata, si nu prin preparare integrala in ziua servirii.

În Satu Mare:
- vasele de expunere si comercializare erau murdare, prezentand zone cu depuneri.

Deficiente privind monitorizarea temperaturilor spatiilor frigorifice s-a constatat la operatori economici din Bucuresti, Ploiesti, Sibiu.
50% dintre operatorii economici controlati nu asigurau informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor
IV. Lipsa atenționărilor
Lipsa mentiunilor cu privire la componentele posibil alergene pe care mancarurile gata preparate le pot contine:

În Piatra Neamt:
- diverse preparate culinare, reci si calde, pentru care consumatorii nu erau informati cu privire la prezenta ingredientelor alergene. Astfel, la produse precum chiftele de pui, pui Shanghai, la care desi producatorul a precizat pe eticheta avertismentele „Contine: galbenus de ou, gluten sau „Contine: lapte, praf de ou, gluten”, aceste informatii nu erau afisate de catre comerciant, pentru a asigura informarea consumatorilor, la diverse sortimente de salate cu maioneza (salata de vinete, salata americana, salata italiana, salata elvetiana), preparate in propria unitate la care se foloseste maioneza ce contine praf de ou (1% ), nu era adus la cunostinta cumparatorilor prezenta componentului alergen „ou”, iar chiftele calde fabricate in unitate, care conform retetei de fabricatie contineau oua, acest ingredient alergen nu era mentionat in lista afisata.
- se preparau produse din carne la rotisor (pulpe de pui, pui grill) la care in reteta de fabricatie se utiliza si „Delikat legume” – produs care continea seminte de telina 0,4%, fara ca in unitate sa existe un avertisment cu privire la prezenta acestui component alergen.

In judetele Arges, Bistrita, Braila, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Neamt:

- la produsele comercializate sub denumirile salata cu maioneza, rulou piept de pui, salata brocoli, ciorba taraneasca, Meniu Steak sau Meniu Turinger, Sandwich cu salam pane, salata de vinete, salata a la Russe, salata de ciuperci, salata tzatziki, salata de boeuf, salata de vinete, salata de cruditati, ceafa de porc preparata la gratar etc. - nu era adus la cunostinta cumparatorilor prezenta componentului alergen.
V. Lipsa elementelor de identificare-caracterizare
În Brașov:
- preparatele culinare preambalate expuse la comercializare, ce faceau parte din meniul zilei compus din ciorba, friptura si piure de cartofi, precum si sandvisurile cu salam si cascaval pregatite in unitate, nu aveau niciun element de identificare si caracterizare.

În Galați:
- diverse sortimente de mancaruri fara afisarea denumirii, precum sarmale cu varza, musaca cu cartofi si carne, pilaf, avand inscris pe etichete doar prețul.

În Giurgiu:

- in spatiile frigorifice erau vinete congelate fara etichete, fara elementele de identificare si caracterizare obligatorii;

În Iași:
- se utiliza la prepararea mancarurilor cotlet de porc fara elemente de identificare si caracterizare.
VI. Informații incorecte
Lipsa inscrierii cantitatii nete / portie pentru preparatele culinare oferite consumatorilor, s-a constatat in judetele: Botosani, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Olt, Tulcea, Dambovita, Arad, Bihor, Covasna, Mehedinti, Prahova, Satu Mare, municipiul Bucuresti.

Informatii incomplete sau incorecte, ce puteau induce in eroare consumatorii

În Vaslui:
- se produceau si comercializau mancaruri la care informatiile de pe afisul de prezentare privind ingredientele utilizate nu corespundeau cu cele mentionate in retetele de fabricatie. Astfel, pentru piureul de cartofi, pe afis era inscris „cartofi, (unt), sare”, in timp ce conform retetei, preparatul este obtinut din „cartofi, margarina, lapte, verdeata, sare”.
Chiftelele contineau, conform prezentarii, „carne tocata de pasare, morcov, ceapa, oua, verdeata, condimente” insa, conform retetei, ele trebuiau sa aiba si „cartofi, bulion, boia de ardei, ulei”.

În municipiul București și în județul Iași:
- „specialitatea Danish White” care intra in compozitia „salatei grecesti”, respective „specialitatea Akadia” erau prezentate in lista meniu sub denumirea improprie „branza Feta”, consumatorii fiind indusi in eroare in privinta originii si caracteristicilor specifice produsului.

În municipiul București:
- un operator economic avea inscris in lista meniu „preparate romanesti traditionale”, fara a detine atestatul in acest sens.

În Vaslui:
- pentru mancarurile aflate la comercializare se indica pretul pentru 100g si un pret pe 1kg, insa intre cele doua informatii nu exista o corelare matematica corecta:
- salata de cruditati, lei 2,29/100 = 1 kg 32,90 lei;
- salata de vinete cu ceapa, lei 2,19/100g = 1 kg 15,0 lei;
- salata de sfecla cu hrean, lei 1,19/100g = 1 kg 25,50 lei;
- crochete cascaval, lei 2,99/100g = 1 kg 27,90;
- salata boeuf, lei 1,20/100g = 1 kg 19,89 lei.

În județul Vrancea:
 - se folosea ca unitate de masura, in cazul ciorbelor, „portia” – fara indicarea unei cantitati sau a unui volum. Tot aici, preparatele culinare ce contineau si carne (ciorba de pui, ciolan cu fasole) nu aveau afisata cantitatea minima de carne aferenta unitatii de desfacere (100g preparat/portie).
VII. Practici incorecte
Nespectarea Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte

În municipiul Bucuresti:
- era in curs de desfasurare o campanie promotionala pentru care informatiile erau contradictorii si ambigue: desi in pliante se mentiona „cumpara oricare meniu si-l primesti pe-al doilea la jumatate de pret”, in subsolul paginii era scris cu caractere mici, greu vizibile „pretul celui de-al doilea meniu nu trebuie sa-l depaseasca pe cel al primului” si „oferta valabila numai pentru meniurile «pui la rotisor» si «specialitati»”.
VIII. Alte abateri:
Utilizarea de cantare neverificate metrologic sau la care verificarea metrologica era expirata.

Sfaturi
  • Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare,
  • modificari ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului sau
  • care prezinta semne de infestare cu paraziti ;
  • Refuzati produsele care prezinta aspect necorespunzator;
  • Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai;
  • Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul
  • de informare prin etichetare;
  • Refuzati produsele pentru aveti dubii in ceea ce priveste gradul de
  • prospetime;
  • In cazul în care suferiti de alergie la un component alimentar, nu ezitati
  • sa solicitati vanzatorului informatii referitoare la aceste ingrediente;
  • La receptia comenzii, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea
  • proba, in cazul in care, în mod justificat, doriti sa reclamati
  • calitatea/siguranta unui produs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu