duminică, 6 noiembrie 2011

Istoria telefoniei mobile...

De la celularul de peste 1 kg, la smartphone-urile de astazi. Evolutia telefoanelor mobile din 1973 si pana in prezent GALERIE FOTO

Astazi, cand vrem un telefon mobil, ne gandim automat la Apple, Samsung sau HTC. Trebuie sa fie neaparat smartphone si il alegem in functie de memoria pe care o are si de cate lucruri putem face cu el. Telefonul mobil nu mai este demult doar un dispozitiv cu ajutorul caruia comunicam cu prietenii. Trebuie sa fie cat mai subtire, cat mai usor, sa aiba ecran tactil si sa poata face cam aceleasi lucruri pe care le face si un computer. Cine isi mai aduce aminte de Motorola si de telefonul mobil care cantarea peste un kilogram? Sau cati dintre noi stiu ca primul celular a aparut in timpul razboiului din Vietnam?

De la celularul de peste 1 kg, la smartphone-urile de astazi. Evolutia telefoanelor mobile din 1973 si pana in prezent GALERIE FOTO
Aparitia telefonului mobil a marcat inceputul unei revolutii in ceea ce priveste comunicatiile, iar aceste dipozitive ne-au transformat viata in ultimii ani.
Desi vorbim despre „atacul” telefoanelor mobile de 10-15 ani, poate parea surprinzator ca primul prototip de celular a aparut in urma cu 38 de ani, pe vremea cand trupele americane se retrageau din Vietnam. Cantarea peste un kilogram si arata ca o caramida cu butoane.
Abia dupa 10 ani, in 1983, Motorola a produs primul telefon mobil care s-a vandut in magazine, care cantarea mai putin de jumatate de kilogram si se comercializa la pretul de 3.500 de dolari.
 
Astazi traim in epoca de aur a telefoanelor mobile. Sau, pentru mai multa exactitate, traim finalul epocii de aur a telefoanelor mobile, daca tinem cont de faptul ca ultimele modele sunt un fel de computere in miniatura, iar linia de demarcatie intre cele doua dispozitive devine din ce in ce mai subtire.
 
Dar drumul de la “monstruosul” Motorola DynaTAC si pana la modelele de astazi care cantaresc cateva zeci de grame si cu care putem sa ne verificam mailul, sa navigam pe internet aproape de oriunde, sa facem filme si poze sau sa le folosim pe post de ghid in calatoriile noastre, a fost unul lung si anevoios.
 
Cititi mai jos o istorie a telefoanelor mobile de la celebra "caramida" de la Motorola si pana la ultimele modele de smartphone, cu sistem de operare Android, realizata de wired.com:
 
1. Motorola DynaTAC 8000X (1983)
 
Primul telefon mobil care a fost introdus in magazine spre vanzare s-a nascut din rivalitatea dintre Motorola si Bell, ambele companii dorind sa lanseze primul telefon portabil. Batalia a fost castigata de seful de le Motorola, Martin Cooper, care s-a plimbat pentru prima data cu un celular pe strazile din New York in 1973, un prototip al viitorului DynaTAC, lansat 10 ani mai tarziu.
 
2. Motorola StarTAC (1996)
 
Poate ca DynaTAC a fost primul telefon potabil, dar modelul StarTAC a fost primul care incapea in buzunar. Telefonul cu “clapeta” de 10 centimetri inaltime si 5 centimetri latime era considerat minuscul, compatrativ cu predecesorul sau si este stramosul telefoanelor mobile de astazi.
 
3. Toshiba TCP-6000 (1996)
 
Desi multi cred ca Nokia 8810 a fost primul GSM fara antena, primul model de acest fel a fost TCP-6000. Toshiba si Hagenuk GlobalHandy au produs impreuna acest model, dar acesta nu a fost lansat si pe piata din SUA.
 
4. Nokia 8810 (1998)
 
Desi producatorii, dar si utilizatorii, s-au temut de faptul ca pot aparea probleme de receptie, Nokia a fost deschizatorul de drumuri pentru telefoanele cu antena incorporata si a lansat, in 1998, modelul care a servit drept model pentru noile generatii de telefoane mobile, mai usor de manuit si cu o independenta mai mare.
 
5.Sony Ericsson T68i (2002)
 
Cu sistem Bluetooth, mesaje multimedia si posibilitatea de navigare pe internet, T68i a fost modelul revolutionar care a facut trecerea de la telefoanele “din Neanderthal” la cele utilizate in urmatoarea decada, culminand cu smartphone-urile de astazi.
 
6. Danger Hiptop (2002)
 
Inaintea aparitiei iPhone, Danger's Hiptop, cunoscut si sub denumirea de T-Mobile Sidekick, a fost primul telefon cu ecran LCD si tastatura glisanta QWERTY.
 
7. Treo 600 (2003)
 
Alaturi de Hiptop si BlackBerry, Treo 600 a fost “crema” telefoanelor mobile, precursorul smartphone-urilor de astazi. Desi a fost destinat oamenilor de afaceri, modelul s-a bucurat de succes si in randul tinerilor, datorita calitatii camerei foto si a sistemului MP3 integrat.
 
8. Motorola Razr (2004)
 
Un model care s-a bucurat de un succes rasunator pentru compania care a produs primul telefon mobil din lume, datorita designului subtire, a culorilor vii ale ecranului si functiilor pe care le avea. S-a vandut in peste 100 de milioane de exemplare, ceea ce a reprezentat un record de vanzari pentru Motorola, pentru un model de telefon mobil.
 
9. RIM BlackBerry 7290 (2005)
 
Modelul s-a bucurat, de asemenea, de un succes rasunator in intreaga lume, datorita tehnologiei pe care o propunea si care iti aducea internetul “in palma”.
 
10. Nokia N95 (2007)
 
Inainte de iPhone, modelul N95 de la Nokia a fost cel care a imbinat designul slim cu toate celelalte caracteristici ale smartphone-urilor: GPS, Wi-Fi, camera video, radio FM si servicii de internet.
 
11. Apple iPhone 3G (2008)
 
Lovitura pe care a dat-o Apple cu noul iPhone si care a revolutionat formula telefoanelor inteligente a fost iTunes App Store, de unde utilizatorii isi pot achizitiona diferite aplicatii, ceea ce aduce iPhone-ul tot mai aproape de un computer personal. De la lansarea primului iPhone si pana astazi, Apple a devenit un fenomen in materie de telefoane inteligente, disputandu-si suprematia cu Samsung si instituind la fiecare lansare a unui model nou o isterie mondiala.
 
12. HTC Dream (2008)
 
HTC Dream a fost primul smartphone care a folosit sistemul de operare Android de la Google.
 
In prezent, batalia pe piata telefoanelor inteligente se da intre Apple, Smsung si HTC. Nokia, care a intrat intr-un con de umbra in ultimii ani, promite sa castige teren cu noile telefoane lansate saptamana trecuta si cu care spera sa reintre in preferintele utilizatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu