daca au timp liber... decat sa sa plictiseasca.....
Bătrânii de azi fac mai mult sex decât acum 40 ani
Vârstnicii din zilele noastre sunt
mai activi sexual şi sunt mai bine educaţi decât cei de acum 40 de ani.
Pe de altă parte, în prezent, bătrânii se simt din ce în ce mai singuri,
deşi socializează mai des.
Un studiu intitulat H70 şi efectuat de un grup de
sociologi de la Universitatea din Goteborg (Suedia) arată că stilul de
viaţă modern nu este caracteristic numai tinerilor, ci şi persoanelor de
vârsta a treia.În baza unui eşantion reprezentativ la nivel mondial, sociologii suedezi au comparat modul de viaţă al bătrânilor din anii '70 cu cel al vârstinicilor de astăzi.
Cercetătorii au constatat că numărul persoanelor de vâsta a treia din zilele noastre, care au o educaţie peste medie, a urcat de la 4% în anii '70 la 14% în 2011, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Nivelul educaţional crescut i-a determinat pe bătrâni să fie mai deschişi la celelalte categorii de vârstă şi să folosească reţelele de socializare pentru a ţine legătura cu rudele sau cu prietenii.
Bătrânii din prezent sunt şi mai activi sexual, iar probleme de disfuncţie erectilă în rândul bărbaţilor au scăzut considerabil ca număr, faţă de acum patru decenii.
Părţile negative ale studiului privind stilul de viaţă al vârstinicilor vizează rata divorţurilor, singurătatea şi locul unde-şi trăiesc bătrâneţea.
Potrivit sociologilor suedezi, rata divorţurilor în rândul cuplurilor de bătrâni a crescut, iar procentul vârstinicilor care rămân fără casă, la fel. Totodată, deşi sunt mai activi social, persoanele de vârsta a treia din zilele noastre se simt mai singure decât acum 40 de ani.
Un fapt neschimbat a rămas sănătatea mintală. Demenţa sau alte afecţiuni neurodegenerative sunt la fel de frecvente ca acum patru decenii. Totuşi, bătrânii de azi pot avea mai multă grijă de ei înşişi.
Potrivit site-ului Universităţii din Goteborg, sahlgrenska.gu.se, procentul celor care au nevoie de ajutor pentru a face curăţenie în casă a scăzut de la 25 la 12, din anii ‘70 încoace, iar procentul celor care nu pot face baie fără să fie asistaţi a scăzut de la 14 la 4.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu