Cum sa citesti eticheta unui vin?
Ti-a placut un vin, dar nu iti mai aduci aminte decat culoarea lui? Asta inseamna ca n-ai bagat de seama eticheta si nici ce soi de vin era. Data viitoare citeste cu atentie si vei afla nu numai numele acelui vin si soiul lui, dar si anul in care a fost produs, podgoriile, regiunea sau tara de unde provine, cat de mult alcool are. Iar la urmatoarea iesire in oras vei stii ce sa ceri ca un cunoscator fara sa mai astepti sfatul chelnerului.
Cum comanzi vinul la restaurant?
In cazul restaurantelor de top lista de vinuri va veni separat de meniul mancarurilor. Pe ea ar trebui sa gasesti numele vinului, podgoria sau producatorul, tara de origine, anul, cateva detalii despre notele si aromele vinului si chiar si sugestii despre mancarea care se potriveste cu el.
In cazurile mai putin fericite vei primi doar o lista cu numele vinului, anul producerii lui si pretul. Ca sa nu intri in incurcatura tine minte urmatoarele reguli:
  • pentru aperitive cere un vin alb si sec
  • pentru peste cere vin alb sec
  • pentru feluri de mancare cu carne de pasare comanda un vin alb sec
  • pentru feluri de mancare cu carne de porc, vita sau vanat, alege un vin rosu
  • pentru branzeturi alege un vin rosu
  • desertul se serveste cu vinuri dulci si aromate
Bea ca un cunoscator

Nu da paharul cu vin peste cap. Nu numai ca te ia ameteala, dar este un gest de impolitete. Vinul se savureaza, se miroase, se agita si abia apoi se gusta. Ai vazut asta, probabil, la somelieri si la cei mai priceputi si te-ai intrebat de ce trebuie sa urmezi acesti pasi.
In primul rand prin agitarea usoara a vinului in pahar vei scoate la suprafata aromele vinului. Etapa in care il mirosi este si ea importanta pentru ca placerea din vin sta tocmai in aceasta degustare cu narile, care te incita si te face sa descoperi notele subtile ale licorii din pahar. Asadar, chiar daca la inceput nu stii sa diferentiezi un Cabernet Sauvignon de un Pinot Noir sau un Chardonnay de un Riesling, incearca sa le bei ca un cunoscator. Cu timpul le vei invata aromele.
De ce e important anul de pe sticla?
Anul de productie este cel care iti spune multe despre gustul la care trebuie sa te astepti atunci cand bei un vin bun. Chiar daca podgoriile, producatorul si soiul de struguri este acelasi, anul in care acestia au fost culesi este foarte important. Clima, schimbarile de vreme si perioada recoltarii influenteaza gustul si aromele vinului. De pilda, strugurilor pentru Riesling le merge bine in regiuni mai reci si de aceea Rieslingurile nemtesti sunt atat de apreciate. Totusi, daca podgoriile din Germania trec printr-o vara mai fierbinte, gustul Rieslingului va fi usor diferit de cel din anul anterior, desi nimic din reteta de succes a licorii nu s-a schimbat.
Temperatura la care se serveste vinul
In general, regula spune ca vinurile rosii se servesc aproape de temperatura camerei, iar vinurile albe se servesc reci. Daca vrei sa fii cat mai precis, atunci:
  • Vinurile albe servesc la 7-10C
  • Vinurile rosii se servesc la 10-18C
  • Vinurile rose se servesc la 7-13C
  • Vinurile spumante sau sampania se servesc la 6-11C
  • Vinurile tari (Porto sau vermout) se servesc la 13-20C
Este important sa tii cont de temperatura pentru ca un vin servit prea cald are un alt gust, iar notele de alcool vor deveni pregnante, in timp ce un vin prea rece va suprima aromele subtile.