In unrma unui studiu intens s-a constata ca lumea moare pe capete la metrou si cu aceasta inovatie din domeniul medical numarul deceselor se va reduce pana aproape de zero.
D-nilor ce initiative marete aveti dar sincer... sunt zero. Mai bine formati un centru medical la fiecare statie asa ar mai avea si tinerii absolventi de medicina ce manca, daca oricum daca te duci la doctor si se uita lung la tine si te intreaba daca mai ai ceva pastile pe acasa, sa le iei ca daca tot le ai, nestiind sa puna un diacnostic clar. E jenant. In alta ordine de idei daca e cineva in situatia de a avea nevoie de el, oricum nu stie la ce statie se afla , pe ce perete si cel mai grav in momentele alea de panica si disperare clar nu va citi intructiunile de utilizare. Asa ca .. hai sictir.
Nicolae Stavre spune că aparatul poate fi folosit chiar şi de persoanele care nu au studii sau cunoştinţe medicale
Dan L. Brumar
Să salvezi un om de la moarte n-a fost niciodată mai uşor ca
acum. Nu trebuie să sari în ape învolburate şi să-l aduci la mal, nici
să intri într-o casă cuprinsă de flăcări după el. La metroul
bucureştean, persoanele care suferă un infarct pot fi resuscitate pe loc
de oricine are un pic de curaj.
Cinci aparate de resuscitare au fost amplasate la începutul
acestei săptămâni în staţiile Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2, Piaţa
Victoriei, Eroilor şi Universitate. Iniţiativa aparţine reprezentanţilor
Asociaţiei Române de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU), care
au pus la dispoziţia călătorilor defibrilatoare pentru salvarea celor
care au probleme cu inima.PASUL 1- Apelaţi serviciul 112 de la butonul apelare. După 15 secundeputeţi scoate defibrilatorul din cutie
Aparatele sunt conectate la dispeceratul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de orice călător care vrea să salveze un om de la o moarte iminentă, chiar dacă nu are cunoştinţe medicale. Modul de utilizare e atât de simplu, astfel încât chiar şi un copil se poate aventura în acordarea primului ajutor.
PASUL 2- Întindeţi aparatul pe podea, deschideţi-l şi urmaţi instrucţiunile vocale
Primul pas în folosirea defibrilatorului constă în anunţarea dispeceratului 112 (prin apăsarea butonului apelare de pe cutia aparatului) în momentul în care sesizaţi că o persoană are dificultăţi respiratorii, acuză dureri în piept sau zace întinsă pe jos. Un medic SMURD vă va spune ce vă aşteaptă în următoarele minute. Cutia aparatului de resuscitare se va deschide în 15 secunde de la apel.
PASUL 3- Îndepărtaţi îmbrăcăminteapersoanei căzute la pământ pentru dezvelirea pieptului
Acum puteţi scoate defibrilatorul, care e portabil, în vederea folosirii. Îl puneţi jos, îl deschideţi şi urmaţi instrucţiunile care sunt rostite în limba română. Aparatul vă va spune să scoateţi electrozii din folia de plastic şi să-i lipiţi pe corpul dezvelit al pacientului (unul în partea dreaptă-sus a pieptului, celălalt în partea stângă-jos, în zona splinei). Odată montaţi conform instrucţiunilor, electrozii fac toată treaba.
PASUL 4- Aplicaţi electrozii pe piele în zonele indicate (unul în partea dreaptă-sus a pieptului, celălalt în partea stângă-jos a trupului). Electrozii preiau de aici toată treaba
Cu ajutorul lor, persoana suferindă primeşte electroşocuri între 50 şi 400 de jouli, în funcţie de nevoie. Felicitări! Tocmai aţi salvat o viaţă! „Oricine poate face acest lucru ca să salveze o viaţă. Până vine ambulanţa, care poate dura 10-15 minute, acel om poate muri", e de părere Nicoale Stavre, preşedintele ARISU. Aparatele au costat 30.000 de euro, iar banii necesari cumpărării lor au fost donaţi de o importantă companie farmaceutică.
«Am avut nevoie de aşa ceva»
Ovidiu Anghelescu, 23 de ani: „Eu chiar am avut nevoie de resuscitare, însă nu a fost nimeni în preajmă să mă ajute. Mă bucur că există aşa ceva"
Cătălin Bîrja, 22 de ani: „Într-adevăr e simplu de folosit aparatul ăsta. E o idee bună că avem aşa ceva la metrou şi sper să fie de folos cuiva în viitor".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu