luni, 8 octombrie 2012

Trucuri pentru slabit

Tot mereu m-am intrebat de ce citeste toata lumea retete, trucuri, recomandari de slabit?. Nu pot intelege o persoana supraponderala, sa imi fie cu iertare, dar nu pot decat daca este o boala. Poate si din prisma faptului ca nu am avut probleme cu greutatea niciodata, poate ca si cei 10-12 ani de sport din copilarie si-au pus amprenta pe constructia organismului si m-au ajutat. Acum lucrurile s-au schimbat cu totii ne indreptam spre sedentarism si cateva kg in plus sunt oarecum normale, cateva insemnad 1-4 kg nu 40 kg. 

Am stiut intotdeauna ce e ma ajuta sa slabesc sau ce ma ingrasa, ceea ce multi nu stiu. Dupa parerea mea cel mai important lucru in a incepe o dieta este sa iti cunosti propriul organism, sa stii ce il ajuta, ce il dezavantajaza, dupa care sa iti faci un program de sport si sub nici o forma in program de infometare. Aici la partea cu infometarea este un capitol mare, daca v-as spune ca un culturist mananca pana 7 mese pe zii o sa spuneti ca este imposibil. NU nu este imposibil este perfect adevarat, insa mesele sunt bine alese, bogate in proteine, carbohidrati ( anabolizante :)) ) etc.  Trebuie sa subliniez ca o dieta de slabire fara a fi implicat si sportul este o dieta nesatoasa si poate avea repercursiuni mai tarziu. 

Este clar ca nimeni nu se uita in farfurie sa numere caloriile, poate unii nici nu stiu la ce folosesc, multi nici nu stiu ca ai nevoie de kalorii in fiecare zi proportional cu nivelul de activitate desfasurat.  

Dupa parerea mea regula nr. 1 intr-o dieta de slabire sanatoasa si fara prea multe sacrificii alimentare este sa arzi mai multe calorii decat consumi, fara a insemna ca azi 100 si nu mananci 2 zile. Totodata o alimentatie sanatoasa inseama mese regulate, disociate, si care au un aport de proteine si carbohidrati in funtie de programul ales. 

 

Trucuri destepte pentru slabit. De ce nu e de ajuns sa numeri caloriile din farfurie ca sa scapi de kilogramele in plus:

Va orientati numai dupa numarul caloriilor atunci cand luati masa? Atunci nu procedati tocmai corect, spun specialistii. La aceeasi valoare calorica, exista alimente care va ingrasa mai mult sau mai putin.

Daca tinem cont numai de numarul caloriilor consummate, nu inseamna ca tinem o dieta. Studii recente facute de medicii din California arata ca doua alimente cu aceeasi valoare calorica ne ingrasa mai mult sau mai putin, in functie de consistenta si structura lor.
Astfel, un mar poate sa aiba tot atatea calorii cat o bucatica de unt, dar unul este grasime 100% iar altul este apa si cativa carbohidrati.
Toata lumea stie ca, daca depasim 2000 de calorii pe zi, riscam sa adunam kilograme in plus. Aceasta mai ales daca nu facem sport. Si totusi, afirmatia nu e complet adevarata.
In primul rand, trebuie respectata repartitia caloriilor pe mese, spun medicii nutritionisti. E gresit daca numarul total de calorii e impartit la doua mese; trebuie sa avem trei mese principale si doua gustari pe zi, neaparat.
Caloriile le distribuim astfel, in procente: la micul dejun ar fi bine sa consumam intre 20-25% din numarul total de calorii, la pranz intre 30-35%, la cina mai putin -intre 15-20% si cele doua gustari impreuna ar trebui sa aiba intre 10-15% din totalul caloriilor.
O alta idee buna pentru cei care vor sa slabeasca este sa incearca sa creasca, pe cat posibil, consumul alimentelor cu calorii negative – acelea pentru ca corpul cheltuieste mai multa energie pentru a le prelucra si folosi, decat poate inmagazine, si aici ne referim in special la fructe si legume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu