Reteta unui şpriţ perfect.
Desi somelierii nu sustin combinarea vinului cu apa minerala, spritul a ramas o optiune foarte des intalnita in randul romanilor. Cum trebuie sa il consumi corect si de ce anume trebuie sa tii cont atunci cand il prepari, citeste mai jos.
Potrivit Ghidului apelor minerale publicat de patronatul APEMIN, poti face combinatii corecte intre apa minerala si vin, doar daca tii cont de cateva reguli.
De preferat este sa le consumi separat. Ca regula principala, trebuie sa combini vinul cu o apa plata, servita la o temperatura usor mai ridicata decat vinul.
La vinurile albe, se asorteaza o apa slab mineralizata, iar la cele rosii o apa cu mineralizatie ceva mai mare, cu cat vinul este mai taninos.
Alaturi de vinurile dulci sau demidulci, servite de obicei la desert, se potriveste o apa minerala efervescenta sau carbogazoasa fara corp (slab spre mediu mineralizata).
Reteta unui sprit perfect
Daca totusi preferi sa combini vinul cu apa minerala, ai grija la ingrediente: un sprit bun se face cu apa minerala cu un continut de dioxid de carbon rid cat (clasic sau forte), de tip bicarbonatat calcic si/sau magnezian si cu un continut mediu de minerale (reziduu fix intre 600 si 1600 mg/l).
Spritul nu este o greseala – isi are originea de la austrieci, se intalneste si la nemti si, in general, in zonele care au avut legatura cu imperiul austro-ungar (Ungaria, Croatia, nordul Italiei). Daca ai pus totusi mana pentru un vin foarte bun, de preferat este sa-l consumi fara apa, pentru a te bucura din plin de aromele lui intense.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu